Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın romanlarında anlatım teknikleri
In Hüseyin Rahmi Gürpınar's novels expression techniques
  1. Tez No: 835479
  2. Yazar: FATMA AKŞAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatım teknikleri, Türk romanı, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Narrative techniques, Turkish novel, Hüseyin Rahmi Gürpınar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Roman; dili, hacmi ve yapısal özellikleriyle okura farklı dünyaların kapılarını açar. Toplumun ve bireyin bütün çalkantılarını yansıtan bir ayna olma özelliği barındıran romanda hayatın her karesinden izler bulmak mümkündür. Romanın güçlü ve etkileyici bir tür olmasını sağlayan çeşitli unsurlar vardır. Bu unsurların başında romanın dil ve anlatım özellikleri gelmektedir. Bunun içindir ki romanda kullanılan anlatıcı, bakış açısı ve anlatım teknikleri romana şekil veren ve onu görünür kılan unsurlardır. Türk edebiyatının romanla buluşması Tanzimat dönemine denk gelir. Bu dönemde çeşitli zayıflıklar gösterse de zaman içerisinde geliştirilir. Tanzimat döneminde zaman zaman halk hikâyelerinin etkisinde kalan yazarlar ağırlıklı olarak anlatma/hikâye etme tekniğine başvururlar. Sonraki süreçlerde gelişim içine giren roman türü birçok farklı anlatım teknikleriyle buluşturulur. Anlatıcının etkin olduğu ilk romanlarımız yerini kahramanların da ön planda olduğu, birçok anlatım tekniğinin kullanıldığı romana bırakır. Edebiyatımızda natüralizmin temsilcisi olarak tanınan Hüseyin Rahmi Gürpınar Türk edebiyatının uzun soluklu yazarlarındandır. Çocukluğundan başlayan yazarlık serüveni ömrü boyunca devam etmiştir. Hüseyin Rahmi'nin en büyük ideali Türk toplumunu aydınlatmaktır. Yazar bütün eserlerine bu amaç çerçevesinde hayat verir. Eserlerinde ağırlıklı olarak kadın erkek ilişkisi, batıl inanışlar, toplumsal adalet konularını işler. Hemen hemen her romanında bilime değinir ve bilimin önemini anlatır. Yazarın romanları incelendiğinde onların büyük gözlemler sonucu yazıya döküldüğü görülür. Hem toplumu daha iyi tanıma hem de natüralist kimliğin bir getirisi olan gözlem Hüseyin Rahmi'de önemlidir. Hüseyin Rahmi'nin romanlarında üçüncü anlatıcı ve ben anlatıcının varlığı gözlemlenir. Bakış açısı olarak yazarın hem Tanrısal hem gözlemci hem de kahraman bakış açısını kullandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın asıl konusunu Hüseyin Rahmi'nin romanlarında kullandığı anlatım teknikleri oluşturur. Hüseyin Rahmi romanlarında anlatma, diyalog, betimleme, mektup, geriye dönüş, özetleme, montaj, iç çözümleme, iç diyalog, iç monolog ve otobiyografik tekniklerini kullanır. Eserlerinde anlatma, diyalog, betimleme, mektup tekniklerinin kullanımı çok olmakla birlikte diğer tekniklerin kullanımı daha sınırlıdır. Yazar dönemine göre farklı anlatım teknikleri kullanarak eserlerinde hareketlilik sağlar. Anlatma tekniğinin yanında diğer teknikleri de esere serpiştirerek anlatımı sıradanlıktan çıkarır.
Özet (Çeviri)
The language of the novel, opens the doors to a different world volume and the structural features to the readers. Society and the individual features of the novel to be a mirror that reflects all the turmoil of life in that it is possible to find tracks from every frame. There are various elements that make it a powerful and fascinating tour of Rome. The language of these elements at the beginning of the novel and narrative features. Used in this novel The narrator, point of view and narrative techniques to shape and makes it visible, giving the novel are what they are. Meet with the novel corresponds to the Tanzimat period of Turkish literature. While various weaknesses in this period show over time are developed. From time to time during the Tanzimat period, which mainly have been influenced by the authors narration folk tales/story to apply the technique. In the subsequent processes is teamed with many different narrative techniques into the development of a novel type. Onsite is in effect the narrator's hero are at the forefront of his first novel, The narrative technique of the novel is used where many leaves. Hüseyin Rahmi Gürpınar recognized as representative of naturalism in our literature of Turkish literature is a long-winded writer. Starting from childhood, the writing has continued throughout the life of adventure. Hüseyin Rahmi is designed to inform the ideal of the Turkish community. All works within the framework of this objective, the author gives life. The works predominantly in male-female relationships, superstitious beliefs, handles issues of social justice. In almost every novel, science, and cites the importance of science to explain. When we examined the author's novels, was written down as a result of their observations, it is observed that large. Better identification of the identity of both the society and a return to the observation of a naturalist in Hüseyin Rahmi is important. The presence of the third narrator and the narrator in the novels of Hüseyin Rahmi is observed. In perspective using the perspective of both the author and the divine observer and have been found to be a hero. The main topic of this study, uses narrative techniques in the novels of Hüseyin Rahmi creates. Hüseyin Rahmi novels in narration, dialogue, description, letter, return, summarization, Assembly, internal analysis, the internal dialogue, internal monologue and narrative techniques. Narration in the works, Diyalog, description, letter of techniques is much in use, although the use of other techniques is more limited. Using different narrative techniques in works of the author compared to the period of mobility. Besides the technique of narration, the art also other techniques as he dusted the narrative removes it from mediocrity.