Platon'da hukukun ontolojik temellendirilmesi
The ontological justification of the law in Plato
- Tez No: 351595
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
- Anahtar Kelimeler: Platon, Ontoloji, Hukuk, Logos, Nomos, Yazılı Yasa, Söz, İdea, Antik Yunan, Plato, Ontology, Law, Logos, Nomos, Written Law, Speech, Idea, Ancient Greek
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Platon'da Hukukun Ontolojik Temellendirilmesi başlıklı bu tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ilk olarak Antik Yunan'ın özgüllüğü felsefi ve tarihi perspektifle ele alınmıştır. İkinci kısımda ise, Platon'a kadarki filozofların düşünceleri, dönemlerinin karakteristik özellikleri ön plana çıkacak şekilde ortaya konduktan sonra, Platon'un hayatına ve eserlerine dair açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, Platon'un ontolojisinin temel unsurları olan idea ve ruh düşüncelerine aralarındaki ilişki gözetilerek yer verilmiştir. İdea düşüncesi aktarılırken Platon'un dönemin sofistik argümanlarına karşı çıkışı vurgulanmıştır. Akabinde, ruhun hareketin ilkesi oluşu ve İyi ideası, hiyerarşik varlık kurgusu ve bu şekilde kurgulanan varlık karşısında insanın pozisyonu aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, Platon'un ontoloji konusundaki görüşleri ile hukukun varlığına ve ne'liğine dair argümanları arasındaki ilişki açıklanmıştır. Bu doğrultuda, yine felsefi ve tarihi bağlamda, söz ile hakikat arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Birinci ontolojik argüman olarak sofistik söz ile felsefi söz arasındaki fark tartışılmış, bunun yargılama için önemine dikkat çekilmiştir. İkinci ontolojik argüman bağlamında, önce Platon'un hukuka dair sözlerinin hipotetik yapısı ifade edilmiş; sonrasında yasalı düzenin ontolojik savunusuna yer verilmiştir. Son olarak bu düzende yasa ve yasa koyucunun yeri ile bu düzenin gerçekleşme sorunu ve düzenin ülküsü üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation titled The Ontological Justification of the Law in Plato consists of three parts. In the first part, the originality of Ancient Greek thought is examined from the philosophical and historical point of view. Then, the thoughts of Pre-Socratic philosophers are exposed in such a way that the characteristics of their era are come into prominence. Finally some explanation about Plato's life and work are given. In the second part, the concept of idea and spirit which are the main elements of Plato's ontology are examined by means of showing the relation between them. While considering the concept of idea, Plato's objection of sophistical arguments is stressed. Right after it, the spirit as being the principle of motion and the idea of Good, the hypothesis of hierarchical existence and the position of man before it are considered. In the third part, the relation between Plato's ontological stance and his arguments for law's being is explained. And also in the same way, in this philosophical and historical context, the relation between word and truth is elaborated. As being the first ontological argument the difference between the word and the philosophical word is discussed, and the importance of this for judging is remarked. In the context of second ontological argument, firstly it is mentioned that Plato's thoughts about law are hypothetical, then, the ontological justification of legal order is considered. In the end, the place of laws and lawgiver and the realization and aim of this legal order are examined.