Namnam Çayı havzasının uygulamalı hidrografya özellikleri
Applied hydrography features of Namnam River basin
- Tez No: 351596
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Namnam Çayı Havzası, Taşkın, Uygulamalı Hidrografya, Uzaktan Algılama, Geographic Information Systems, Namnam River Basin, Flood, Applied Hydrography, Remote Sensing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Muğla ili sınırları içinde bulunan ve 543,66 km²'lik alan kaplayan Namnam Çayı Havzası'nın uygulamalı hidrografya özelliklerini kapsamaktadır. Çalışma sahası göl kıyısından itibaren 2295 metrelere çıkan yükseltisi ile oldukça arızalı bir topografyaya sahiptir. Yüzey şekillerinin çeşitliliğinde akarsuların aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinin önemli etkinliği olmuştur. Bu araştırma arazi gözlemleri ve büro çalışmaları ile desteklenmiş, harita ve analiz çalışmalarında CBS yazılımlarından ArcGIS 10.1 ve uzaktan algılama yazılımlarından Envi 4.5 - Erdas Imagine 9.2 ve 2011 kullanılmıştır. Tez çalışmasının sonuçları, bölgede meydana gelen, taşkınların oluşumlarında doğrudan veya dolaylı olarak sahanın hidrolojik özelliklerinin etkili olduğu ancak arazi potansiyeline uygun olmayan arazi kullanım türlerinin tercih edilmesin bu problemler için tetikleyici ya da sıklık ve şiddet özelliklerini yönlendirici rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, involve applied hydrographic features of Namnam River Basin which is located the north side of Köyceğiz Lake in Muğla with which area of 543.66 km². The study area has highly faulty topography with altitude up to 2295 meters from the lake side. Because, diversity of geomorphic streams has significant influence erosion and deposition operations. This study was supported by field observations and office studies, It was used that Arc Map 10.1 as GIS software and Erdas Imagine 9.2 and 2011 as RS software for maps and spatial analysis. According to the results of this study, the naturel disasters which is flood originated by direct or indirect role of hydrological features of Namnam River basin occur while its frequence and severity features show increas day by day. Land use features of study area trigger or determine of frequence and severity features for floods, in Namnam River basin.