Tepecik-Çiftlik Son Neolitik mimarisi
The Late Neolithic architecture in Tepecik-Çiftlik
- Tez No: 351623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BIÇAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Archeology, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Bölgesi, Volkanik Kapadokya Bölgesi, Neolitik Dönem, Tepecik-Çiftlik, Yerleşme, Mimarlık, Central Anatolia, Volcanic Cappadocia, Neolithic Period, Tepecik- Çiftlik, Settlement, Architecture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Orta Anadolu'da, Volkanik Kapadokya Bölgesi'nde bulunan Tepecik-Çiftlik höyüğü Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'den İlk Kalkolitik Dönem'in sonlarına kadar iskân görmüş bir yerleşim yeridir. Bu tez çalışmasında Tepecik-Çiftlik'in Son Neolitik Dönem'e tarihlenen 3. tabaka mimarisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, ortaya çıkartılan yapıların inşa sürecinden başlayarak, yerleşme bütünündeki düzeni, dokuyu, gelişim/değişim süreçlerini de kapsayacak şekilde anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla yapı ve yapı kümeleri ayrıntılı olarak ele alınmış, yapıların konumları, birbiri ile olan ilişkileri, aralarında yer alan açık alanların konumu, yapılarla ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Mekân içerisinden ele geçen buluntuların dağılımları, bu dağılımlara göre kullanım biçim ve çeşitlilikleri gibi mekân içi analizleri bu çalışmada yapılmamıştır.Çağdaşı yerleşmelerin mimarisiyle yapılan karşılaştırmalarla Tepecik-Çiftlik Son Neolitik Dönem mimarisinin Anadolu Neolitiğindeki yerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın Tepecik-Çiftlik Son Neolitik Dönem yapılarında ve yerleşmesinde tespit edilen değişimlerin, söz konusu dönemde yaşayan toplulukların yaşam biçimlerinin anlaşılmasına katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tepecik-Çiftlik is a mound located in Volcanic Cappadocia Province of Central Anatolia. Layers covering entire sequence between Pre-pottery Neolithic and Early Chalcolithic Periods are represented in the site. In this dissertation Late Neolithic architectural remains of 3rd layer at Tepecik-Çiftlik were studied. The aim of this study is to understand the layout, pattern, development/change of the entire settlement, also covering the construction techniques and processes of the buildings from the beginning. For this purpose single buildings and clusters of buildings are studied in detail along with their locations, interactions with each other, the position of open spaces between them and their connections with the buildings. The distribution of finds discovered inside the buildings and according to these distributions the varieties and types of their use are not within the scope of this study. Through comparisons with architectures of contemporary settlements, it has been aimed to better understand the importance of Late Neolithic Period architecture of Tepecik-Çiftlik for Anatolian Neolithic. With this study it is expected that determined changes in Tepecik-Çiftlik Late Neolithic Period buildings and settlement might contribute to the understandings of the life-styles of communities in the mentioned period.