Gazetecilik yönüyle Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu in journalism aspect
  1. Tez No: 351622
  2. Yazar: MUSTAFA TAMER SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Milli Mücadele, Yazar, İkdam, Gazeteci, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Journalism, War Of İndependence, Writer, İkdam, Journalist, Yakup Kadri Karaosmanoğlu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanları ile Türk edebiyatında adını gelecek nesillere ulaştırmış bir romancı olmasının yanında önemli gazete ve dergilerde yazmış bir gazetecidir. Özellikle Milli Mücadele döneminde aktif gazetecilik yapan Karaosmanoğlu, bir süre de İkdam Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. Bu çalışmada, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun edebiyatçı kimliğinin yanında geri planda kalmış gazeteci Yakup Kadri Karaosmanoğlu yönünü görmüş, gazeteciliğe nasıl baktığını anlamış olduk. Özellikle Milli Mücadele ekseninde ele aldığımız Yakup Kadri Karaosmanoğlu Gazeteciliğinin İkdam Gazetesi ve diğer gazeteler şeklinde şekillendiğini anlıyoruz. Yazar, İkdam Gazetesi'nde dönemin duygu ve düşüncelerini bütün coşkusuyla paylaşmış, gazeteyi bir kürsü ve bir halkı yönlendirme aracı olarak kullanmıştır. İkdam Gazetesi'nin dışında yazdığı gazete ve dergilerde ise daha çok yeni kurulan cumhuriyeti temellendirmek için yazdığını, daha önce olduğu gibi gazeteyi yine bir okul ve halkı yönlendirme aracı olarak kullandığını anlıyoruz. Yazar için, gazeteciliği bir meslek olarak görmediğini, gazeteyi ve gazeteciliği bütün köşe yazarlığı yaptığı dönemlerde bir kürsü olarak kullandığını anlıyoruz.
Özet (Çeviri)
As well as being a novelist, whose name has been inherited from generation to generation in Turkish literature through his novels, Yakup Kadri Karaosmanoğlu is an important newspaperman, who has written in significant newspapers and journals. Karaosmanoğlu has especially pursued his active journalism career during the war of independence; he was also the editor in chief in İkdam (Journal) for a while. In this study, we had experienced his point of view on journalism and his journalist career, which was on the back burner when we consider Yakup Kadri Karaosmanoğlu identity as a man of letters. We see that Yakup Kadri Karaosmanoğlu Journalism, on which we focus within the scope of war of independence, had shaped as İkdam Journal and other newspapers. The author shared feelings and ideas of his time enthusiastically in İkdam, he also utilized the journal as a platform and a guidance organ for the community. We also recognize that he has mainly written for other newspapers and journals with the purpose of founding the newly established republic and again he utilized the newspaper as a guidance instrument for schools and community. We recognize that the author didn't consider journalism as a profession but utilize the newspaper and journalism as a platform in all the period of time he had been working as a columnist.