Psikojenik pruritus hastalarının erken dönem nesne ilişkilerinin Rorshach Testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of early phase object relations in patients with psychogenic pruritus with Rorschach Test
  1. Tez No: 351638
  2. Yazar: ÇİĞDEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikojenik pruritus, erken dönem nesne ilişkileri, Rorschach Test
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, psikojenik pruritus tanısı almış kişilerin erken dönem nesne ilişkilerinin Rorschach Test ile incelenmesi hedeflenmiştir. Literatürde 0?1 yaş döneminin deri hastalıklarındaki rolünün vurgulanması, psikojenik pruritus hastalarının ilk nesne ile olan ilişkilerinde problem yaşamış olabileceğini düşündürmüştür. Çalışmada hastaların erken dönemde kurdukları nesne ilişkilerine ait bilgilerin yanında deri-benlik yapılanmaları ve ruhsal işleyişlerine dair bilgiler de edinilmiştir. Çalışmaya yaşları 22?57 arasında değişen 17 hasta katılmıştır. Hastalarla yapılan psikanalitik yönelimli ön görüşmenin ardından Rorschach Test uygulanmıştır. Test sonuçları Fransız Okulu'na özgü içerik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş, psikanalitik ve psikosomatik kurama göre yorumlanmıştır. İçerik analizinden ve ön görüşmelerden elde edilen veriler birlikte değerlendirildiğinde, annenin kapsama ve uyarı kalkanı oluşturma işlevindeki yetersizliğe bağlı olarak bu hastaların güvenli ve doyum sağlayıcı bir anne-bebek ilişkisine sahip olmadığı görülmüştür. Protokollerdeki nüfuz etme ve iç-dış sınır hassasiyetini yansıtan yanıtlar bu hastaların da deri-benlik yapısındaki bozulmayı ve sınır işleyişe benzer bir ruhsal işleyişe sahip olduklarını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the early phase object relations of patients with psychogenic pruritus disease with Rorschach projective tests. In the literature, the period between 0-1 year is pointed out as critical in dermatological diseases, thus it is thought that troubles in object relations with the first one may lead to psychogenic pruritus. In the study, information about skin-ego constructions, psychological executions is also obtained besides early phase object relations. 17 patients, ranged between 22?57 ages were included. After psychoanalytically oriented interview, Rorschach projective test was applied. Test results were assessed with French School specific content analysis and interpretations were made according to psychoanalytic and psychosomatic theories. When the data obtained both by content analysis and interview were evaluated, it was seen that mother's containment and signaling shelter function was insufficient, so that mother infant relationship was not confident and satisfying. These responses indicating penetration and internal-external vulnerability in the protocols suggest skin-ego construction disturbances and psychological functioning as borderline features.