Siyasal seçimlerde kullanılan görsellerde anlamın yaratılması: 2011 Genel Seçimlerinde AKP ve CHP kampanyaları
Creating meaning through images in political elections: The AKP and the CHP campaigns in 2011 General Elections
- Tez No: 351643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN AKKOR GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Fine Arts, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, siyasal reklam, propaganda, grafik tasarım ilkeleri, 2011 Türkiye Genel Seçimlerinde AKP ve CHP kampanyaları, Political communication, political advertising, propaganda, graphic design principles, political campaigns of the AKP and CHP at General Elections of Turkey in 2011
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Siyasal reklam görsellerinde anlamın yaratılmasındaki bazı değişkenleri ortaya koymak üzere yapılan bu çalışmanın ilk bölümünde kavramsal bilginin yanında, siyasal iletişim süreci ve bu süreçte kullanılan ikna unsurları; siyasal reklamın, propagandanın ortam ve teknikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise siyasal reklamcılığın diğer ülkelerdeki uygulaması irdelenmiştir; Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere tarihindeki siyasal reklam kampanyaları örneklerle incelenmiştir. Çalışmanın alan araştırması olan son bölümünde ise 2011 Türkiye Genel Seçimleri öncesinde; mevcut durumda iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile ana muhalefet konumundaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin kullandığı görsel propaganda malzemeleri ve bu malzemelerin içerdiği mesajlar ele alınmış; iki partinin afiş, billboard, clp/raket, megalight, roll-up gibi açık hava görselleri grafik tasarım ilkelerine göre, televizyon reklamları ise Christian Metz'in göstergebilim yöntemine göre çözümlenmiştir. Sonuç olarak AKP'nin kullandığı grafiklerde bütünlük, denge, vurgu, oran-ölçü ve ritim ilkelerine CHP'ye oranla daha fazla bağlı kalındığı (AKP=%88,34 CHP=%70); AKP reklamlarında çoğunlukla eskiyle bugün arasında dönemsel karşılaştırmalar yapan (%80,77) pozitif söylemin, CHP reklamlarında ise mevcut durumun çarpıklıkları öne çıkaran negatif söylemin (%88,89) ağırlıkta olduğu rakamsal verilerle de doğrulanarak ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first section of this study that focuses on political advertising visuals, in which to present variances of creating the meaning, in addition to theoretical knowledge; the political communication process and persuasion elements of the process, the techniques and the media of political advertising and propaganda have been discussed. In the second section, the examples from the history and implementation of political advertising of Turkey and of also other countries -United States of America, France and England- have been examined. In the last section which is area research of the study, the visual propaganda materials and messages at these materials of the ruling Justice and Development Party (AKP) and of the main opposition party Republican People's Party (CHP) ahead of 2011 General Elections of Turkey, were examined. The outdoor images such as poster, billboard, clp/raket, megalight, roll-up of the two parties were analyzed in regard to the graphic design principles and television commercials were analyzed by Christian Metz's semiotics. Here are the some results of the study: AKP has followed the graphic design principles like unity, balance, emphasis, rhythm, scale and proportion more than CHP (AKP=%88,34 CHP=%70). While AKP has made periodic comparisons (%80,77) and mostly used positive messages; CHP has brought out the disturbance of current situation and mostly used negative messages (%88,89) in ads.