İşletmelerde ön muhasebe bilgi sistemi modeli önerisi
Pre-accounting information system in business
- Tez No: 351710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN ÇITAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Management, Data, Information, Management Information System, Accounting Information System, Pre-Accounting Information System, Planning, Decision Making
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünya üzerinde meydana gelen değişmeler ve teknolojide yaşanan gelişmeler, şirketler için verimliliğin önemini daha da artırmaktadır. Şirketlerin verimliliğinde güvenilir, doğru ve uygun zamanlı bilginin yeri ve önemi yadsınamaz. Gereksinim duyulan yönetim bilgisi, bir organizasyon için kendi aktivitelerini gösteren, saklanabilen, işlenebilen, değişikliğe uğrayan ve en önemlisi gerekli kademelere ve yöneticilere rapor olarak sunulabilen anlamlı veriler bütünüdür. Yönetim Bilgi Sistemi, bir organizasyonun tüm kademelerindeki yöneticilere, sorumlulukları altında olan planlama, denetleme ve diğer yönetim aktiviteleri için daha doğru zamanlı ve etkili karar almalarını sağlamak amacıyla, organizasyon içi ve dışından toplanan verileri enformasyona dönüştüren ve bu enformasyonu ileten sistemdir. Muhasebe bilgi sistemleri işletme Yönetim Bilgi Sistemlerinin bir çeşit alt sistemidir. Muhasebe bilgi sistemleri, işletmeler tarafından planlama, değerlendirme ve iş süreçlerini ve finansal durumlarını tanımada kullanılan bilgiyi üretmektedir. Ön muhasebe bilgi sistemi ise işletmelerin temel muhasebe işlemlerini takip eden bir sistemdir. İşletmelerin muhasebe sistemi karar almada kullanılabilir nitelikteki verilerin çoğunu ilgili taraflara sağlayabilmektedir. Dolayısıyla muhasebe bilgileri karar alma sürecinde işletme yönetimince ihtiyaç duyulan nitelikteki bilgiler olduğundan oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada muhasebe bilgilerinin karar alma sürecindeki gerekliliği, avantajı ve dezavantajı vurgulanmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler : Yönetim, Veri, Bilgi, Yönetim Bilgi Sistemi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Ön Muhasebe Bilgi Sistemi, Planlama, Karar Alma,
Özet (Çeviri)
Changes of the world's order and improvements in technology increase the importance of efficiency for organizations. İn efficiency of organizations, the impact of dependable, correct and appropriate information can not be denied. The information needed in management is the totaly of meaningful data, which for an organization, displays its own activities, and which can be saved, processed, modified and most important, which can be reported to executives and other ranks in organization. The collection of management information from interior and exterior sources, and organizing, processing, storing and transferring management information to executive positions which need it can be realize by establishing a management information system. The accounting information systems is a kind of subsystem within the organization's Management Information Systems which in itself is a subsystem of the organization. Accounting information sistems produce information used in the businesses for planning, evaluating, and identifying the operations and financial circumstances. The accounting systems of the enterprises provide the information which is useful for decision-making process to be used by related users. So, the information which is needed by the managers in decision making process is the accounting information and because of this it is very important in management. In this study the need for accounting information in decision making process and its advantage and disadvantage is tried to be emphasized.