Atasözlerinde günlük hayat
Daily life in proverbs
- Tez No: 351798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Atasözü, Günlük Hayat, Konu, Proverbs, Daily Life, Issue
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Atasözleri atalarımızın yüzlerce yıllık tecrübelerini, olaylara bakış açılarını, düşünce dünyalarını, öğütlerini barındıran sözlü edebiyat ürünleridir. İlk yazılı metinlerden bu yana dilimizin ve kültürümüzün çok eski parçalarıdır.“Atasözlerinde Günlük Hayat”adını taşıyan bu çalışmada atasözlerinin genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Günlük hayatımızla ilgili çeşitli konu başlıkları belirlendikten sonra Ömer Asım Aksoy, Aydın Oy, Metin Yurtbaşı ve Selim Kurnaz'ın eserleri taranarak belirlenen konulara ait atasözleri sıralanmıştır.Ortaya çıkan sonuca göre milletimizin günlük hayatının temel noktaları atasözlerimizde kendini göstermektedir. Yiğitlik, misafirperverlik, komşuluk, yardımlaşma, iyilik gibi halkımızın önem verdiği kavramlar hakkında çok sayıda atasözü vardır. Bu çalışma ile günlük hayatımızda yer alan çeşitli konuların ve varlıkların Türk atasözlerinde nasıl yer aldıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Proverbs, consisting of our ancestors aspects, thoughts, advices and experiences, are oral literarture products. Since the first written texts, they have been old compenents of our language and culture.In this study named“Daily Life in Proverbs”, the general features of proverbs are classified. Various subject titles relevant to daily life were determined and reviewing the works of Ömer Asım Aksoy, Aydın Oy, Metin Yurtbaşı, Selim Kurnaz the determined subjects'proverbs were ranged.According to the result, the major points of our nation's daily life stand out in proverbs. There are a lot of proverbs noticed by our nation such as courage, hospitality, neighbourliness, helping each other and kindness etc. In this study, it is examined how various issues in daily life appear in Turkish proverbs.