Eleştirel teori açısından medya
In terms of chritical theory, media
  1. Tez No: 351803
  2. Yazar: ELİF KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Eleştirel Teori, İletişim, Medya, Cultural Industry, Critical Theory, Communications, Media
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eleştirel Teori, Frankfurt Okulu tarafından geliştirilip kullanılan ve okulun genel yaklaşımını ifade eden kavramdır. Kültür Endüstrisi, Frankfurt Okulu'nun, özellikle Max Horkheimer ve Theodor Adorno tarafından geliştirilen ve kullanılan, Okul'un genel yaklaşımını ifade eden ana kavramlardan birisidir. Medya, Her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren, haber ve bilgi verme amacı başta olmak üzere, eğitmek ve eğlendirmek gibi amaçlar da taşıyan, belirli bir kitleye, belirli aralıklarla ya da sürekli olarak ulaşan araçlardır.Eleştirel kuram, eleştirel kuramın temel kavramları ve eleştirel kuram açısından medya, bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Kitle iletişim araçlarının bu kuram açısından önemi ve medyanın kültür endüstrisindeki işlevi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Critical Theory is a concept which was developed and used by the school of Frankfurt and which therefore reflects the overall approach of the school. Similarly, Culture Industry, which was improved particularly by Max Horkheimer ve Theodor Adorno, is one of the other main concepts which implies the school's overall approach as well. Targeted to a certain group of people, media is a means including written, pressed and visual texts and besides embodying such aims as entertaning and educating the public periodically or constantly, its fundemantal purpose remains to be informing itself. Critical Theory, the fundemental notions of it and the media in terms of the theory provide a basis for this study. The importance of mass media and its affects on culture industry is discussed based on the theory mentioned above.