Coğrafi bakımdan Küçük Menderes Irmağı Havzası köy adları
Geographically village names of the River Basin of Küçük Menderes
- Tez No: 396049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Küçük Menderes Irmağı, Köy, Toponimi, Yer adları, Geography, Küçük Menderes River, Village, Toponymy, Place Names
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Coğrafi Bakımdan Küçük Menderes Irmağı Havzası Köy Adları adındaki bu araştırmada temel amaç, şimdiye kadar gerek doğal, beşeri ve ekonomik coğrafya alanlarında gerekse farklı birçok alanda çalışma konusu olan Ege Bölgesi'nin Küçük Menderes ırmağı havzasındaki köy yerleşmelerinin adlarının nereden geldiğini ve neden o adları aldıklarını coğrafi bir sınıflama doğrultusunda ortaya koymaktır. Araştırma sahasının sınırları, 2007 yılında Harita Genel Komutanlığınca basılmış olan 1/ 250 000 ölçekli, NJ 35-7 ve NJ 35-11 adlı topografya haritalarında Küçük Menderes ırmağı su bölümü çizgisi içerisinde kalan 278köy yerleşmesi ile sınırlandırılmıştır. Bu köy yerleşmeleri idari açıdan İzmir ilinin ilçeleri olan, Tire'nin 47 - Torbalı'nın 38 - Ödemiş'in 75 - Kiraz'ın 37 - Beydağ'ın 21 - Bayındır'ın 39 - Selçuk'un 5 - Menderes'in 6 ve Kemalpaşa'nın 5; Manisa ilinin Turgutlu ilçesinin ise 5 köy yerleşmesidir Araştırma konusunu oluşturan yerleşmeler tespit edilirken 12.11.2012 tarihinde kabul edilen 6360 sayılı kanundan önceki köy yerleşmeleri temel alınmıştır. Küçük Menderes Irmağı Havzası'nda en fazla aile-aşiret adını almış köy sayısının fazla olduğu görülmektedir. Bu durumun sebebi sahanın zengin tarihe sahip olmasıdır. Çalışmanın adından da anlaşılacağı gibi köy adları coğrafi esaslar gözetilerek değerlendirildi. Bu nedenle ilgili anabilim dallarınca yapılması daha uygun olur düşüncesiyle köy adlarının kökenleri üzerinde fazla durulmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of there search which isthevillagenames of the River Basin of Küçük Menderes is tostate geograhical class where the names camefrom and why it wasnamedso in thevillages of Küçük Menderes River Basin in Aegean Regionwhich has been a research subjectin both geografhy of human, naturalan deconomi caland many differentareas. Theresearchlimits of thefieldsarelimitea with 278 village settlements which is stated in thewaterpartion of Küçük Menderes River in topographicmapthat is publishedby General Command of Mapping in theyear 2007 with 1/250.000 scale, named NJ 35-7 and NJ 35-11. Thesesettlementsare 47 villages of Tire, 38 villages of Torbalı, 75 villages of Ödemiş, 37 villages of Kiraz, 21 villages of Beydağ, 39 villages of Bayındır, 5 villages of Selçuk, 6villages of Menderes, 5 villages of Kemalpaşa which are town of İzmir Province in administrative aspect, and 5 villages of Turgutlu which is town of Manisa Province. While village settlements werebeing determined, it was triedtoexplain the village settlements which were beforethelaw change which is the12.11.2012 dateand 6360 number.Maximum villagenumber is in thehead of family-clanbecause of ther ichhistory of thefield in classifıcation. As the name of theresearchsuggests, we evaulated the village names byconsidering the geographicalpoint. Theroof of the village nameswasn'texplainedmuch as it is moreappropriateto be doneby the head of department.