Maddi duran varlıklarda amortisman ayrılmasının VUK ve TMS uygulamaları açısından karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative analysis of applications of Tax Procedure Law (TPL) and Turkish Accounting Standarts (TAS) on amortisation of tangible fixed assets
- Tez No: 351826
- Danışmanlar: DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maddi duran varlıklar, Amortismanlar, TMS-16
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amortismana tabi iktisadi kıymetler işletmelerin bilançosunda önemli bir yere sahiptir. İktisadi kıymetlerin ekonomik ömrü boyunca gider yazılması gerekir. Bir firmada bir yıldan fazla kullanılması düşünülen bu iktisadi kıymetlerin kayıtlı tutarının yıpranma, aşınma, eskime nedeniyle dönemlere yayılarak o yılların giderleri arasında kaydedilmesi amortismanın konusunu oluşturmaktadır. Amortisman ile ilgili uygulamalara VUK, SPK, TTK? da yer verilmiştir. Ancak söz konusu mevzuatlar da anlaşılabilir değildir. İşverenlere, yatırımcılara, kredi sağlayıcılarına kolaylık sağlayabilecek ortak bir mevzuat gerekmektedir. UFRS?nin çevirisi olan TMS amortismanların açıklayıcı ve anlaşılabilirliğini sağlayacak ortak bir dildir.Bu çalışmada amaç amortisman uygulamasına TMS-16 ile ne gibi yenilikler getirildiğinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede öncelikle VUK?un amortisman ile ilgili düzenlemeleri ve muhasebe kayıtları hatırlatılmış, sonrasında TMS-16?ya göre amortisman uygulaması anlatılmış ve en son VUK ve TMS arasında karşılaştırma yapıldıktan sonra bu konudaki düşüncelerin bir analizi yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tangible assests subject to amortization have a significant place in the balance sheets of the establishments. Tangible assets should be written down as expenses in the balance sheets as long as they hawe economic values. The registered cost of these tangible assets in tended to be used for more than a year in afirm are spread across the years due to wearing, teoring, aging and recorded among the expenditures. These are the subjects of the depreciation. Tax Procedure Law (VUK) Capital Markets Board of Turkey (SPK), and Turkish Commercial Code (TTK) cover all applications related to depreciation. But the legislation in question is not clear and understandable, either. A common legislation is required for employers, investors and credit providers. Turkish Accounting standarts, wich is a translation from International Financial Reporting Standarts, has a descriptive and understandable common language. The purpose of this study is to contribute to understanding better of the improvements brought with Turkish Accounting standarts 16 for depreciation application. In this framework, primarily, the regulations and accounting records related to depreciation in Tax Procedure Law (VUK) has been reminded. Afterwords, depreciation application according to Turkish Accounting standarts 16 has been explained. And Finally, a comparison between in subject matter. Key words : Tangible fixed assets, Depreciation, TAS - 16