Stratejik imalat kararlarının işletme performansına etkisi: Türkiye metal mutfak eşyaları sektöründe bir uygulama
The effect of strategic manufacturing decisions on business performance: A research in Turkish metal kitchen tools production
- Tez No: 351836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik İmalat Kararları, İşletme Performansı, Metal Mutfak Eşyası, Strategic Manufacturing Decisions, Business Performance, Metal Kitchen Tools
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
İşletmelerin stratejik imalat kararlarının işletme performansının üzerinde etkili olduğu yönünde bulguları olan çok sayıda çalışmaya rastlamak mümkündür. Ancak Türkiye metal mutfak eşyası bağlamında henüz araştırılmamıştır. Bu nedenle bu konunun araştırılması doktora tez önerisi savunmasında araştırmaya değer bulunmuştur. Bu bağlamda bu tez izleme döneminde planlanan araştırmanın teorik altyapısının oluşturulması üzerine odaklanılmıştır. İlk olarak konu ile ilgili önceki çalışmaların taraması gerçekleştirilmiş; daha sonraki bölümlerde ise işletmelerin stratejik imalat kararları ve işletme performansı ile ilgili teorik altyapı geliştirilmiştir.Araştırmanın uygulama ile ilgili kısmında ise geliştirilen hipotezlerin testinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli test ve analizler yapılmıştır. Bu bağlamda öncelikle güvenirlik ve parametriklik testleri gerçekleştirilmiştir. Analizin ikinci aşamasında değişkenlerin birbiri arasındaki ilişkileri korelasyonlarla incelenmiştir. Bir sonraki aşamada faktör analizleri ile araştırmanın teorik altyapısının doğrulandığı gözlenmiştir. Analizin son kısmında ise regresyon analizi ile hipotezler test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to come across plenty of studies implying that the strategic manufacturing decisions effect business performance. However the topic has not been investigated in Turkish metal kitchen tools context. Because of this fact the topic is considered as valuable as a dissertation in the proposal arguments. In this context, this report focused on development of conceptual framework of the study. Initially the review of the related literature is carried out. The following sections of the study cover the conceptual framework of strategic manufacturing decisions and business performance. Tests and analyses required to do hypothesis test are utilized in the application chapter. In this context, reliability and parametry tests are initially performed. In the second stage of the analysis correlations between the variables are investigated. Next, factor analyses are performed and it is observed that the theorethical basis of the research is confirmed. In the last part of the analysis hypothesis of the study are tested via the use of regression analysis.