Bilişim teknolojileri, bilgi yönetimi ve inovasyon ilişkisi: Türkiye'de bir alan araştırması
The relationship among information technologies, knowledge management and innovation: An empirical study in Turkey
- Tez No: 351840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim ve Teknoloji, İşletme, Information and Records Management, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, Bilgi yönetimi, İnovasyon performansı, İnovasyon kapasitesi, Rekabetçi avantaj, Information Technology, Knowledge Management, Innovation Performance, Innovation Capability, Competititive Advantage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 362
Özet
Bu araştırmanın temel amacı bilişim teknolojileri, bilgi yönetimi, inovasyon performansı, inovasyon kapasitesi ve rekabetçi avantaj arasındaki ilişkiyi ve bu faktörlerden birinin diğeri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bunu gerçekleştirmek için başlangıç olarak konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür taranmış ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın evreni olarak Türkiye'nin en büyük 500 firması seçilmiştir. Araştırmaya katılan 274 firmanın 456 yöneticisinin firmalarındaki bilişim teknolojileri, bilgi yönetimi, inovasyon performansı, inovasyon kapasitesi ve rekabetçi avantaj algılarına ilişkin veriler anket yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda bilişim teknolojileri, bilgi yönetimi, inovasyon performansı, inovasyon kapasitesi ve rekabetçi avantaj arasında olumlu ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine the relationship among information technologies, knowledge management, innovation performance, innovation capability, and competitive advantage and effect of these factors on each other. To do this, local and foreign literature on relevant subject have been reviewed prelusively and the conceptual framework have been formed. Then, top 500 companies in Turkey was selected as target population of this study. The data on perceptions concerning information technologies, knowledge management, innovation performance, innovation capability, and competitive advantage was gathered by means of a questionnaire from 456 partcipating managers working in 274 firms listed among the top 500 companies in Turkey. The research hypotheses were tested by analyzing obtained data with SPSS software. As a result of the research, significant relationships have been found among information technologies, knowledge management, innovation performance, innovation capability, and competitive advantage.