Yapısal eşitlik modellemesi ile iş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel destek ve örgütsel adaletin örgütsel çıktılar üzerindeki etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının aracılık rolü: Kahramanmaraş bankacılık sektöründe bir alan araştırması
The mediating role of organizational citizenship behavior by structural equation modeling on job satisfaction, organizational commitment, organizational support and organizational justice influence on organizational outcomes: A field study in the banking of Kahramanmaraş
- Tez No: 351841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YEŞİL, DOÇ. DR. BÜLENT ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modellemesi, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Destek, Örgütsel Adalet, Çalışan Performansı ve İşten Ayrılma Eğilimi, Structural Equation Modeling, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Support, Organizational Justice, Employee Performance and Intent to Leave
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmanın ana amacı iş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel destek ve örgütsel adalet değişkenlerinin çalışan performansı ve işten ayrılma eğilimleri üzerindeki etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının aracılık rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle konuyla ilişkin yerli ve yabancı literatür taranarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Verilerin analizinde kullanılan yapısal eşitlik modellemesi ile ilgili geniş bilgiler verilmiştir. Daha sonra bu ilişkileri araştırmak üzere Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren banka çalışanları üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL paket programlarında analiz edilerek araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel bağlılık, örgütsel destek ve örgütsel adaletin, çalışanların performansını olumlu yönde etkilediği, çalışanların işten ayrılma eğilimlerini ise olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. İş tatmininin çalışanların performansı ile ilişkisi olmadığı tespit edilmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışının araştırılan tüm bu ilişkilere kısmen olumlu katkı sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of the intermediary role of organizational citizenship behavior that job satisfaction, organizational commitment, organizational support and organizational justice variables influence on employee performance and turnover intentions. For this purpose, firstly, the conceptual framework was formed by searching the native and foreign literature on the subject. Comprehensive information is given about structural equation modeling of the data used in the analysis. Then, to investigate these relationships in a field study was performed on the employees of banks operating in Kahramanmaraş. Research hypotheses were tested by obtained data which were analyzed with SPSS and LISREL programs. Result showed that organizational commitment, organizational support and organizational justice were related to a positive impact on the performance of employees, employee turnover negatively affected by the identified trends. There is no relationship between job satisfaction and employee performance has been identified. Organizational citizenship behavior has partly contributed to all the relationships.