Açık kaynak kodlu mobil veri toplama sistemlerinin altyapı uygulamalarında kullanımı
Use of open source mobile data collection systems in infrastructure applications
  1. Tez No: 614976
  2. Yazar: FATİH COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYE NİHAN ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Coğrafya, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynak kod, Coğrafi bilgi sistemleri, Hizmet yönetimi, Mobil CBS, Open source code, Geographical information systems, Facility management, Mobile GIS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte mekansal veriye olan ihtiyaç her alanda gün geçtikçe artmıştır. Artan ihtiyaçlarla birlikte mekansal verinin büyüklüğü de artmıştır. Bu büyüklükte mekansal verileri yönetmek için Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin (CBS) yeteneklerinden faydalanılmaktadır. CBS, mekansal veri eşliğinde birçok alana hizmet eder. Bu alanların en önemlileri arasında altyapı/hizmet yönetimi yer alır. Türkiye'de birçok kentin altyapı sistemlerinin eski olması nedeniyle bu bilgiler sayısal ortamlarda bulunmamaktadır. Oluşan farkındalık ile birlikte yerel yönetimler kendilerini teknolojik anlamda ilerletme ihtiyacı hissetmektedirler. Çünkü bilgisayar ortamına alınmış veriler üzerinde güncelleme, analiz etme, karar verme ve sonuç çıkarma gibi işlemler daha kolay yapılabilmektedir. Bu veriler önceki yıllarda masaüstü yazılımlar tarafından işlenirken hızla gelişen teknoloji ile birlikte web tabanlı ve mobil sistemler tarafından yönetilir hale gelmiştir. Bu çalışmada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) kurumunun çalışma alanı olan bir mahalleye ait hipotetik veriler kullanılarak; altyapı hizmetlerinde kullanılabilecek açık kaynak kodlu, web tabanlı ve mobil bir iş emri takip sistemi geliştirilmiştir. Bu şekilde altyapı bilgi sistemi olmayan yerel yönetimler için bu sistemleri kullanmaya teşvik eden bir çalışma gerçekleştirilmesi, aynı zamanda mevcut sistemlerin süreçlerine katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, need for the spatial data in all areas increases day after day. Consequently, the size of spatial data also grows. Geographic Information System (GIS) capabilities are utilized to manage this huge data. Among these, the most importants are infrastructure and facility management systems. Most of the city infrastructures in Turkey are age-old. Because of that, the spatial data is rarely kept in digital format. Technological improvements are noticed by local governments and they want to use advantage of technology in their infrastructure and facility management systems. Because the process of updating, analyzing, making decisions and drawing conclusions on the digitized data can be done more easily. Although this data was processed by desktop software in previous years, it is managed by web-based and mobile systems with improvement of technology. In this study, Open Source, Web Based and Mobile developed work order tracking system, the solution can be used in infrastructure services has been developed by using hypothetical data belonging to a neighborhood which is the working area of Eskişehir Metropolitan Municipality Water and Sewerage Administration. In this way, this solution is aimed a study that encourages the using of these systems for local governments that do not have any infrastructure information system and also aimed contributing to the processes of the existing systems at the same time.