Stratejik pazarlamada rekabet satratejileri ve bankaların rekabet stratejilerine ilişkin politikaları
Strategic competition in marketing strategies and policies for banks competition strategi̇es
  1. Tez No: 351856
  2. Yazar: MEHMET CENGİZ AYTOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H.SEÇİL FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik pazarlama, rekabet stratejileri, banka, pazarlama, Strategic marketing, competitive strategies, bank, marketing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Türk bankacılık sektöründe uygulanan rekabet stratejilerinin değerlendirmesi yapılmıştır. İş dünyası giderek artan bir rekabetle karşı karşıyadır. Firmaların varlığını sürdürmesi rekabet edebilme gücüne ve üstünlüğüne bağlı görünmektedir. Rekabet üstünlüğü sağlamanın yolu ise rekabet stratejisi geliştirmektir. Rekabet stratejisi, bir firmanın temelde nasıl rekabet edeceği, hedeflerinin neler olması gerektiği ve bu hedefleri gerçekleştirmek için hangi politikaların izlenmesi gerektiği konularında genel bir formül geliştirmek olarak ifade edilmektedir. Belirli bir firma için en iyi strateji onun özgül koşullarını yansıtan, tamamen benzersiz bir yapı oluşturmaktır. Bununla birlikte, genel olarak üç temel strateji belirlenebilir. Bunlar, toplam maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanma stratejisidir. Karşı karşıya kalınan şiddetli rekabet, diğer firmalarda olduğu gibi, bankaları da kendilerine özgü rekabet stratejileri uygulamaya zorlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to evaluate the competetive strategies in Turkish banking sector. The world of business confronts an increasing degree of competition. The existance of a business enterprise depends on its ability to compete. The path to gain competetive advantage is to develop competetive strategies. Competetive advantage is generally defined as indicating how a firm will compete and generating a general formula for the aspects to define goals and ways to accomplish those goals. For a specific firm the best strategy is to generate a completely unique strategy which depicts its own qualities. Accordingly, three main strategies can be defined. These are total cost leadership, differentiation and focusing strategies. The confronted competition, as in all other firms, forces the banks to apply different competetive strategies for their own.