Öğretmen adaylarının problem çözme ve sosyal becerilerinin incelenmesi
The investigation of the problem solving and social skills of teacher candidates
- Tez No: 351857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyal Beceri, Problem Çözme Becerisi, Öğretmen Adayı, Education, Social Skill, Problem Solving Skill, Candidate Teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan öğretmen adayı öğrencilerin problem çözme ve sosyal becerileri tespit edilerek, bazı değişkenlere göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 539 öğretmen adayı öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 269 öğretmen adayı öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeyini belirlemek için 1986 yılında Riggio tarafından geliştirilen ve 1989 yılında Yüksel tarafından Türkçeye uyarlanan“ Sosyal Beceri Envanteri (Kendini Tanımlama Envanteri), öğretmen adaylarının problem çözme becerilerini belirlemek için 1982 yılında Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen ve 1993 yılında Şahin, Şahin ve Peterson tarafından Türkçeye uyarlanan ”Problem Çözme Envanteri“ ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen ”Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 17.0 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinde; cinsiyet, mezun olduğu orta öğretim programı, baba eğitim durumu, ailelerinin aylık gelir durumu ve ailelerinin yaşadığı yer değişkenlerine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aynı zamanda öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinde; yaş, öğrenim gördüğü program, anne eğitim durumu, annelerinin mesleği, babalarının mesleği ve öğrenim görürken kaldıkları yer değişkenlerine göre ise anlamlı düzeyde farklılaşma tespit edilmiştir. Diğer yandan öğretmen adaylarının sosyal beceri düzeylerinde; cinsiyet, mezun olduğu orta öğretim programı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, annelerinin mesleği, babalarının mesleği ve ailelerinin aylık gelir durumları değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşma olmadığı saptanmıştır. Aynı zamanda öğretmen adaylarının sosyal becerilerinde; yaş, öğrenim gördüğü program, ailelerinin yaşadığı yerleşim yeri ve öğrenim görürken kaldıkları yer değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the problem solving and social skill of the teacher candidate students who are studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam and to demonstrate the difference if there are any acording to some variables. It is in descriptive character and in this study relational screening model is used. The work stage of this research formed from 539 teacher candidate students who are studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam in the 2011- 2012 educational year. The sampling of this research formed from 269 teacher candidate students who are studying at the University of Kahramanmaraş Sütçü İmam in the 2011- 2012 educational year. The technique that we used to collect the data for identifying the level of candidate teachers' social skill level is Social Skills Inventory Test ( Self Identifying Test) which was found by Riggio and was adjusted into turkish by Yüksel in 1986; for idetifying theproblem solving skills of candidate teachers we used Problem Solving Inventory which was improved by Heppner and Peterson in 1982 and was adjusted into turkish by Peterson and Şahin in 1993 and for identifying the personal charachteristic of participants we used the Personal Information Form which was improved by researcher. The statistical analysis of the datas was done with SPSS 17.0 programme. Acording to the result of the research in the problem solving skills of candidates; there weren't any meaningful differences as regard to variables as gender, the secondary school that the candidate graduated from, the educational status of father, parents, parents' monthly income and the place where parents live. AT the same time in the problem solving skills of candidates differentiation in high level was noticed as regard to variables as age, the programme that the candidate is studying, the educational status of the mother, mothers' job, fathers' job, and the place where the candidate live while studying. On the other hand in the social skills of candidates; there weren't any meaningful differences as regard to variables as gender, age, the secondary school that the candidate graduated from, the educational status of their father, the educational status of their mother, parents' job, parents' monthly income. At the same time in the problem social skills of candidates differentiation in high level was noticed as regard to variables as the age, the programme that the candidate is studying, mothers' job, fathers' job, the hometown of parents and the place where the candidate live while studying.