Adıyaman'da siyasal değişme 1954-2009
Political change in Adıyaman 1954-2009
  1. Tez No: 351855
  2. Yazar: EMİNE DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Siyasal Gelişme, Siyasal Katılma, Sosyo-Ekonomik Gelişme, Seçimler, Adıyaman'da Siyasal Değişme, Modernization, Political Change, Political Participation, Socio-Economic Development, Elections, Political Change in Adıyaman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Politik dengenin oluşmasında seçmeni çevreleyen sosyal, kültürel ve ekonomik yapı, kararları büyük ölçüde şekillendirebilmektedir. Seçmen davranışlarını incelemede toplumların sosyo-ekonomik, kültürel, siyasal yapıları üzerine çeşitli açılardan bağlantılar kurulmuş, farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar zamanla küçük ölçekli çalışmalara model oluşturmuşlardır. Çalışma, Adıyaman'da 1954?2011 yılları arası siyasal değişimde rol oynayan sosyo-ekonomik faktörlerin seçmen davranışları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle modernleşme, siyasal gelişme ve siyasal katılma kavramları genel siyaset teorileri çerçevesinde ele alınmıştır. Daha sonra Adıyaman'ın sosyo-ekonomik değişkenlerinin, seçim sonuçları ile aralarındaki ilişki analiz edilmiş, siyasal gelişim incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The social, cultural and economic state can shape the decisions in a great extend in the establishment of political balance. Multifarious points of views have emerged and many approaches are argued in the investigation of voter behavior in the society? socio-economic, cultural and political status. These approaches soon became a model for small scaled studies. The study aims to put forth the effect of factors, which played role in the political change between 1954?2011 in Adıyaman, on the behavior of the voters. Initially modernization, political development and political participation concepts are covered in the general politics theory. Then, the relationship between the socio-economic factors and the results of the elections are analyzed and the political development is investigated.