6. sınıf fen ve teknoloji dersinin yaşamımızdaki sürat konusundaki matematik becerileri üzerine öğrenci ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The examination of students? and teachers' views about their mathematical skills in the subject of speed in our lives of sixth grade science and technology course
- Tez No: 351867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SÜLÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen, Matematik, Fen ile matematik arasındaki iliĢki, Matematiğe karĢı tutum, Matematik öğretimi, Science, Mathematics, Integration of Mathematics into Science Teaching, Mathematical skills, Mathematics teaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Fen ve Teknoloji dersinin ?Yaşamımızdaki Sürat? konusunda, Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerinin ve 6. sınıf öğrencilerinin ve Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematiksel kavramları içeren konuların öğretiminde sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarının tespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin ?Yaşamımızdaki Sürat? konusundaki matematik öğretimi becerileri ile ilgili görüşleri ve bu konuda 6. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerine ilişkin görüşleri ve bu görüşlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Ayrıca öğretmen ve öğrenci görüşleri de karşılaştırılmıştır. Araştırmanın modeli ?tarama? yöntemidir. Araştırma, Erzincan ilinin merkeze bağlı ilköğretim okullarında(ortaokullarında), 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında 6. sınıflarda Fen ve Teknoloji dersini yürüten 41 öğretmen ve 6. sınıfta öğrenim görmekte olan 346 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Fen ve Teknoloji öğretmenleri ve 6. sınıf öğrencileri için araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan iki tür ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliği uzman görüşüne başvurularak sağlanmıştır. Ölçeklerin yapı geçerliliğini sınamak için faktör analizi yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, bağımsız gruplar arası t-testi ve Kruskal-Wallis testinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, araştırmaya katılan Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin, matematik öğretimi becerileri açısından kendilerini yeterli gördükleri ve 6. sınıf öğrencilerinin de Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerini yeterli buldukları belirlenmiştir. Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerine ilişkin görüşlerinin cinsiyete, hizmet süresine ve mezun olunan alana göre, 6. sınıf öğrencilerinin ise Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerine ilişkin görüşlerinin cinsiyete göre farklılaşmadığı, fakat Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin görüşlerinin mezun olunan yükseköğretim programına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuçlara dayanarak, Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin matematik öğretimi becerilerine katkı sağlayabilecek öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is determining that the mathematics teaching skills of science and technology teachers and whether or not sixth grade students and science and technology teachers experience difficulty about teaching of subjects which contain mathematical concepts. In this work, the views of science and technology teachers about their mathematical teaching skills in the subject of speed in our lives and about this subject the views of sixth grade students about the mathematical teaching skills of science and technology teachers and whether or not these views are differentiated according to demographical variables were researched. In addition to these, the opinions of students and teachers were compared each other. The model of this research is scanning method. This research was performed in schools which are connected to the center of Erzincan in the academic year 2009-2010 on 346 sixth grade students and 41 teachers who lecture to sixth graduate students. In this research, science and technology teachers, and two different scales which are improved for sixth graduate students were used. The validity of these scales was verified by consulting expert. In order to verify the construct validity of these scales, factor analysis was performed. In order to analyze data sets, average, standard deviation, frequency distribution, t-test between independent groups and Kruskal-Wallis test were used. As a result of data sets analysis, it was determined that science and technology teachers who participated in research feel sufficient in terms of mathematical teaching skills and sixth grade students find science and technology teachers sufficient about their mathematical teaching skills. In addition to these, it was also determined that the views of science and technology teachers about their mathematical teaching skills according to gender, period of service and department of graduation , and the views of sixth graduate students about science and technology teachers? mathematical skills according to gender are not differentiated, but the views of science and technology teachers about their mathematical skills are differentiated according to higher education program of graduation. Based on conclusions, suggestions which contribute to the mathematical teaching skills of science and technology teachers were developed.