Endemik Erodium somanum'un bitki doku kültürü yöntemi ile mikroçoğaltımı
Propagation of Erodium somanum endangered via plant tissue culture method
- Tez No: 351876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Doku Kültürü, Erodium Somanum, Mikroçoğaltım, In Vitro, Endemik, Tehlike Altındaki Bitki Türü, Culture, Erodium Somanum, Micropropagation, İn Vitro, Endemic, Endangered Plant Species
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBu çalışmada endemik ve nesli tehlike altında olan Erodium somanum bitki türünün in vitro çoğaltımı incelenmiştir. Son yıllarda E. somanum'un popülasyonu yaşam alanlarında inşa edilen baz istasyonları, rüzgar gülleri ve yangın kulesi nedeniyle azalmıştır. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı'nda bulunur. In vitro çoğaltma nesli tehlike altındaki bitki türlerinin korunması, doğal çevrelerine onların yeniden yerleştirilmesini mümkün kılan ve dolayısıyla tükenme riskini azaltan güçlü bir koruma tekniğidir. Ekplantlar steril olarak çimlendirilmiş tohumlardan elde edilmiştir. Eksplantlar (yaprak, yaprak sapı ve sürgün ucu) çeşitli hormon kombinasyonuna sahip Murashige ve Skoog (MS) ortamında ve farklı kültür koşullarında(aydınlık-karanlık) kültüre alınmışlardır. En iyi sürgün gelişimi, sürgün ucu eksplantlarında 2mg/L BAP- 1mg/L IBA ve 2mg/L BAP- 1mg/L IAA içeren MS besin ortamlarında gözlenmiştir. Yaprak ekplantlarında 1mg/L BAP- 0,1mg/L IBA, 1mg/L BAP- 0,2mg/L IBA ve 1mg/L BAP- 0,2mg/L NAA içeren MS besin ortamlarında en iyi sürgün oluşumu belirlenmiştir.Sürgün oluşumundan sonra tam bir bitki eldesi için elde edilen sürgünlerden 0,5mg/L IBA ve 1mg/L IBA içeren MS besin ortamlarında kök gelişimleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, in vitro propagation of an endemic and endangered plant species, Erodium somanum was investigated. The population of E. somanum have been in decrease in the recent years due to the construction of base stations, wind roses and fire towers. These species are included in Turkey?s Red Data Book. In vitro multiplication is accepted as a powerful alternative conservation technique for the endangered plant species making their reintroduction into the natural environment possible and thus reducing the risk of extinction.In vitro explants were obtained from sterilely sowed seeds. Explants (leaf, petiole and shoot tip) were cultured on MS medium with various hormone combinations and culture conditions. The best shoot forming in shoot tip explant was observed in the MS medium supplemented with 2 mg/L BAP- 1mg/L IBA, 2 mg/L BAP- 1mg/L IAA. The Best shoot forming in leaf explants was achieved in the MS medium containing 1mg/L BAP- 0,1mg/L IBA, 1mg/L BAP- 0,2mg/L IBA and 1mg/L BAP- 0,2mg/L NAA. Root development was observed in shoots which were cultured on the MS medium suplemented with 0,5mg/L IBA and 1mg/L IBA for the purpose of achieving a complete plant.