Bazı fenolik bileşiklerin formaldehit yardımıyla mikrodalga yöntemini kullanarak Mannich bazı sentezi ve glokom enzim aktivitesinin incelenmesi
Mannich certain amine with formaldehyde synthesis and some enzyme activity analysis of glaucoma
- Tez No: 351875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BÜYÜKKIDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glokom Enzim Aktivitesi, Mannich Bazı, Mikrodalga, Glaucoma enzyme activity, Mannich Bases, Microwave
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mannich bazı yeni bileşiklerin sentezinde önemlidir. Mannich bazı doğrudan veya ara ürün olarak kullanılabilir. Mannich reaksiyonu aktif hidrojen taşıyan bir bileşik ile formaldehit ve bir 10 veya 20 amin varlığında gerçekleşir.Mannich bazlarının en önemli uygulamaları ilaç kimyası (antineoplastik ilaçlar, analjezikler, antibiyotikler), polimer kimyası, yüzey aktif maddeleridir. Ayrıca Mannich bazı iyi bir kimyasal ve çözücüdür.Bu çalışmada kısa, etkili ve yeni bir yöntem olan mikrodalga yöntemi ile 1,1'-metilenbis(naftalin-2-ol), 2-(((2-Florobenzil)amino)metil)-4,5-dimetilfenol ve 1-((Dibenzilamino)metil)naftalin-2-ol sentezlendi. Sentezlenen bu Mannich bazlarının yapıları 13C-NMR, 1H-NMR ve FT-IR yöntemleri ile aydınlatılmıştır. Ayrıca bu Mannich bazlarının glokom enzim aktivitesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mannich important in the synthesis of some new compounds. Can be used directly or as intermediates in some Mannich. Mannich reaction of formaldehyde with an active hydrogen-bearing compound and an amine in the presence of either 10 or 20 occurs.Mannich bases, the most important applications in pharmaceutical chemistry (antineoplastic drugs, analgesics, antibiotics), polymer chemistry, surface active agents. In addition, some of the good chemical and solvent Mannich.In this study, short, efficient, and a new method, the microwave method and the 1,1?-methylenbis(naphtalen-2-ol), 2-(((2-fluorobenzyl)amino)methyl)-4,5-dimethylphenol and 1-((dibenzylamino)methyl)naphtalen-2-ol synthesized. Mannich bases of the synthesized structures that 13C-NMR, 1H-NMR and FT-IR is illuminated by the methods. In addition, Mannich bases, glaucoma, enzyme activity was investigated.