Death, Burial Culture and Spaces of Memorialization: The Case of Ankara Cebeci Cemetery
Ölüm, Gömme Kültürü ve Anma Mekanları: Ankara Cebeci Mezarlığı Örneği
  1. Tez No: 351898
  2. Yazar: BURCU KOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mezarlık, Ölüm, Gömme kültürü, Mimari temsiliyet, Anma mekanı, Cebeci Asri Mezarlığı, Cemetery, Death, Burial Culture, Architectural Representation, Commemoration, Cebeci Asri Cemetery
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez; gömme (defin) gelenekleri, ölüm sonrası kültürel ritüelleri ve dini inanışları ile kendi alt kültürünü oluşturan mezarlıkları diğer kentsel ve mimari mekanlardan ayıran, kendine özgü özellikli bir yapılı çevre olarak değerlendirmekte, bunu yaparken mezarlıkların ve bu kendine özgü mekansal niteliklerin mimarlık disiplini kapsamında ele alınmasının zorunlu olduğunu savunan bir bakış açısı geliştirmektedir. Ölümün gerçekleşmesinin ardından, bedenin toprağa verilmesi ihtiyacı belirli bir alan gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Belirli bir kültüre ait gömme ritüelleri ve inanışları, mimari çevre ile düşünceleri mezarlığın yapılı çevresini belirlerken, tersinir bir edim olarak mezarlık çevresi de geride kalanların anma ve ziyaret biçimlerini ve ölen kişiyi belleğin bir temsili olarak onun anısına yapılmış mezarıyla hatırlamanın niteliklerini biçimlendirmektedir. Mezarlıklar, yaşayan ya da ölü, hemen hemen tüm insanları ilgilendirmesine ve büyük gömme alanları oluşturmasına rağmen, çoğu kişi tarafından kaçınılan mekanlar olarak görülmektedir. Ölüm olgusundan ve günlük yaşamdaki mezarlık deneyimlerinden kaçınma, mimarlık mesleği pratiğinde de kendini göstermektedir. Mezarlıklar mimarlar, plancılar ve mühendisler tarafından tasarlanan mekanlar olmalıyken ya da olması beklenirken; mezarcılar, taş ustaları, mezarlık yönetimi ve geride kalanlar yani kullanıcılar tarafından biçimlenen bir `mülk? alanına dönüştürülmüştür. Mimarlık, kent, sosyoloji, tarih ve din araştırmalarını içeren disiplinlerarası çalışmalara gereksinim duyulmasına ragmen, konu üzerine kapsamlı çalışma yapılmamış olması ve meslek pratiğinin mezarlık tasarımı ve mimarisi, defin ve alan yönetimi üzerine düşünmekten uzak durması, tasarım açısından mahrumiyete; ve gömme mekanlarının tasarım, planlama ve mekansal organizasyonunda mimari ilkelerin göz ardı edilmesine yol açmıştır. Bu çalışma süresince, anma mekanının kamusal kullanımı için kültürel bir ortam sağlayan mezarlıkların nitelikli yapılı çevreler olarak tasarlanması, yönetilmesi ve kullanılması gerekliliğinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu nedenle bu tez, Ankaranın ve erken dönem Türkiye Cumhuriyeti?nin modern bir mezarlık örneği olan Cebeci Mezarlığı üzerine yapılan analizler ile disiplinlerarası önemli konulara atıfta bulunarak, mezarlık tasarımı üzerine mimari araştırmalarla daha derinden ilgilenen daha çok sayıda çalışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates cemetery as a specialized built environment that differs from other urban and architectural spaces by its own created culture which varies from society to society through the religious beliefs, cultural rituals and funerary customs. After the realization of death, the need for committing the body to the ground (interment) results with a specific space requirement. The burial rituals and beliefs of that culture shape the built environment of cemeteries while, the cemetery environment vice versa, shapes the quality of visitation of mourners and the way of remembering the deceased through its memorial as a representation of memory. Although cemeteries concern almost each individual either as a living being or a body that awaits interment- and they cover huge burial grounds, they represent and/or are representing a place to be avoided for most people. The avoidance of the fact of death and the experience of cemeteries in daily life also asserts itself on the practices of the architectural profession. Cemeteries are transformed into property areas which are figured out by stone-masons, cemetery managements and users/ mourners of that space, whereas they should be / or expected to be / designed by architects, planners and engineers. Although it needs interdisciplinary studies including architectural, urban, sociological, historical and theological research, lack of comprehensive work in this field and avoidance of the practice of the profession in cemetery architecture and burial management, leads to the exclusion of the aspects of design and causes the ignorance of architectural principles in design, planning and spatial organization of burial spaces. Throughout this study, it is intended to reveal the role of cemeteries in providing a cultural milieu for the public use of commemoration spaces which requires to be designed, managed and used as qualified built environments. For this reason, this thesis aims to stimulate further and deeply concerned architectural studies on the design of cemeteries by referring to the interdisciplinary key themes through the analysis of a contemporary cemetery of Ankara, Cebeci Asri Cemetery.