Kalebaşı (Süme-Özkürtün-Gümüşhane) Mahallesi yerleşim alanındaki yamaçların duraylılığının mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
Slope stability investigation of residential area in Kalebaşi district (Süme-Özkürtün-Gümüşhane)in terms of engineering geology
  1. Tez No: 351924
  2. Yazar: MUSTAFA KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ALEMDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Limit Denge Analizi, Sayısal Analiz, Yamaç Duraylılığı, Limit Equilibrium Analysis, Numerical Analysis, Slope Stability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Kalebaşı (Süme-Özkürtün-Gümüşhane) Mahallesi yerleşim alanındaki yamaçların duraylılığı mühendislik jeolojisi açısından incelenmiştir. Kalebaşı Mahallesi'ni içine alan bölgenin 1/2.000 ölçekli detay jeoloji haritası hazırlanmış ve çalışma alanı ve çevresinde bulunan kayaçlar tanımlanmıştır.Çalışma alanı içinde yüzeylenen yamaç molozunun kalınlığını ve zeminle ilgili detaylı bilgi edinebilmek amacıyla ana kayaya inecek şekilde toplam 345 m uzunluğunda 14 adet araştırma sondajı yapılmıştır. Ayrıca sondaj yapılamayan inceleme hatlarında yamaç molozu kalınlılığını belirlemek amacıyla 5 profilde sismik kırılma etüdleri yapılmış ve yamaç üzerindeki moloz kalınlığının değişim aralıkları belirlenmiştir.Arazi çalışmaları kapsamında her bir çalışma profilinden çelik tüp ile örselenmemiş zemin örnekleri alınmış ve bu örnekler üzerinde zeminin indeks ve kayma dayanımı özelliklerinin belirlenmesine yönelik deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak limit denge analizi yapan ?Slide v5.0? ve sonlu elemanlar tabanlı sayısal analiz yapan ?Phase2 v6.0? bilgisayar programlarında çalışma alanı modellenerek duraylılık analizleri yapılmıştır.En kötü koşullar için yapılan duraylılık analizleri sonucunda güvenlik katsayısı değerlerinin Gs>1 olduğu belirlenmiş olup, yamaçlarda herhangi bir duraysızlık sorununun oluşmayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, stability of slopes in the residential area of the Kalebaşı District (Süme-Özkürtün-Gümüşhane) is investigated in terms of engineering geology. 1/2.000 scale detailed geological map containing the Kalebaşı District is prepared and rocks in and around the study area are defined.To obtain detailed information on the ground and the thickness of slope debris exposed in the study area a total of 345 m. long 14 exploratory drillings, as they penetrate to the bedrock, are conducted. In addition to this, to determine slope debris thickness in the lines of investigation that can not be boring 5 profile seismic refraction surveys are performed and thickness change intervals of slope rubble are specified.Within the frame of field work undisturbed soil samples were taken by steel tube from each study profile and experimental works were carried out to determine the index and shear strength characteristics of the ground.Stability analyses were carried by modelling the study area in ?Phase2 v6.0?, making the finite element-based numerical analysis, and ?Slide v5.0?, performing the limit equilibrium analysis, by using the data obtained from field and laboratory works.Fort he worst conditions, safety factor value is determined as Gs>1 as a result of stability analysis, it is concluded that any stability problem will not occur on the slopes.