Yüksek yapılarda uygulanan yapım teknolojilerinin irdelenmesi ve sorunların ortaya konması
Analysis of tall building construction technologies and investigation of challenges
- Tez No: 351933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN SEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüksek yapı, taşıyıcı sistem, temel sistemleri, cephe sistemleri, kalıp sistemleri, arsa seçimi, şantiye yerleşimi, beton dökümü, vinçler, High rise buildings, structural systems, foundation systems, wall systems, formwork systems, site selection, site layout, concrete casting, cranes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada dünyada yapımı tamamlanmış olan 150 metre ve üzerinde seçilen yüksek yapılar, fonksiyon, taşıyıcı sistem, taşıyıcı sisteminde kullanılan malzeme ve yapım yöntemleri açısından analiz edilerek geçmişten günümüze nasıl bir gelişim ve değişime uğradığı ortaya konmuş; buradan yola çıkarak geleceğe yönelik eğilimler konusunda öngörülerde bulunulmuştur. Dünyada ve ülkemizde yapılan ve yapımı devam etmekte olan yüksek yapıların da mevcut durumu karşılaştırılmış; incelenen örnekler ışığında ülkemiz için geleceğe yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışmanın girişini oluşturan ilk bölümünde, problem ortaya konarak konu tanıtılmış, amaç, kapsam ve çalışmada izlenen yöntem, konuyla ilgili yapılmış diğer çalışmalar açıklanmıştır. İkinci bölümde, yüksek yapı kavramının tarihsel gelişimi ile çeşitli meslek gruplarına, ülke veya şehir yönetmeliklerine, bulunduğu çevreye ve yapı teknolojisine göre yüksek yapı kavramının tanımı verilmiştir. Yüksek Binalar ve Kentsel Yerleşimler Konseyi'ne (Council on Tall Buildings and Urban Habitat-CTBUH) göre yüksek yapı tanımı ve yüksekliği ölçme kriterleri bu bölümde yer almaktadır. Üçüncü bölümde, yüksek yapılarda yapım sorunlarına yer verilmiştir. Bu bölümde arsa seçimi ve yatırım sorunları ile planlama sorunları analiz edilmiştir. Taşıyıcı sistem seçimi bölümünde, yüksek yapıların malzemelerine göre sınıflandırılarak tarihsel gelişimi irdelenmiştir. Yüksek yapıların yapımında kullanılan temel sistemlerine, cephe sistemlerine, döşeme sistemlerine, kalıp sistemlerine ve yüksek yapılarda beton dökümüne ilişkin detaylı bilgiler bu bölümde yer almıştır. Şantiye planlaması, yerleşimi, vinç planlaması ve bunlara ilişkin sorunlar ortaya konmuş ve çözüm için öneriler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, Türkiye ve dünyadan, 2000 yılından sonra yapılan veya yapımı devam eden 25 adet yüksek yapı örneği seçilmiş ve detaylı bilgi verilmiştir. Bu örnekler yükseklik, kat sayısı, yapım yılı, fonksiyonu, taşıyıcı sistem türü ve malzemesi, temel sistemi, cephe sistemi ve kalıp sistemi açısından incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümü ise tez aşaması sürecinde ele alınan konuların değerlendirilmesini yorum ve önerileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, high-rise buildings, which are completed and higher than 150 meters are investigated through functions, structural systems and materials as well as construction methods. The data obtained from the past to the present is analyzed to reveal how the construction methods, structural systems and materials, and the functions have changed. Based on these data predictions are made about future trends. In the world and in our country and the ongoing construction of high-rise buildings have also compared the current situation; the samples examined in the light of recommendations are presented for the future for our country. In the first part of the study, the problems introduced by indicating topics, purpose, scope and method of this study, other studies on the subject are disclosed. In the second part, the historical development of of high-rise buildings, the definition of the tall building term according to various professional groups, country or city regulations, and environmental conditions is explained. The definition of Council on Tall Buildings and Urban Habitat and measurement criteria are also given in this section. In the third section, the challenges of constructing a high-rise building are explained. In this section, site selection and investment problems, planning problems are analyzed. Structural system selections, the historical development of high buildings according to the structural material are also examined. The main structural systems utilizes in the construction of high-rise buildings, facade systems, flooring systems, formworks and concrete casting in high-rise buildings are presented in this section. Construction site planning, layout, cranes and related planning issues and solutions have been put forward also. In the fourth chapter, 25 case studies from Turkey and the world, which are constructed after 2000, or ongoing construction are presented. These examples are analyzed according to height, number of floors, year of construction, function, structural system and material type, the basic system, facade systems and formwork system and compared. The final section of the dissertation discusses the situation of current tall buildings in Turkey and at abroad.