Üzüm çekirdeğinin polifenol ekstraksiyonunda uygun eşdeğer yarıçap ve şeklin belirlenmesi
Determination of the appropriate equivalent radius and shape at polyphenols extraction of grape seeds
- Tez No: 351976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon, Üzüm Çekirdeği, Polifenoller, Matematiksel Modelleme, Diffusion, Grape Seeds, Polyphenols, Mathematical Modeling
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapılan çalışmada 50°C, 75°C, 96°C sıcaklıklarda ve farklı zamanlarda üzüm çekirdeğinden elde edilen polifenol miktarı verileri kullanılarak üzüm çekirdeğine uygun geometrik şekil belirlenmiştir ve difüzyon sabiti hesaplanmıştır. Bu durum için üzüm çekirdeğinin şekli küre ve silindire benzetilmiştir. İlk adımda küre ve silindir için hacim ve yüzey alanı eşitlikleri kullanılarak yarıçaplar belirlenmiştir. Hacimden belirlenen yarıçap ile yüzey alanından belirlenen yarıçaplar iki şekil için karşılaştırılmıştır. Birbirine en yakın değerler silindirde bulunmuştur. İkinci adımda küre ve silindir difüzyon eşitliklerini çözümleyebilmek için uygun eşdeğer yarıçap belirlenmiştir. Üçüncü adımda ise en uygun geometrik şekli belirlemek amacıyla küre ve sonsuz silindir şekilleri için kullanılan difüzyon eşitliklerinin çözümlerinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. 50°C, 75°C, 96°C sıcaklıklarda belirlenen deneysel veriler (ekstrakte edilen) ile bu sıcaklıklarda küre ve sonsuz silindir için belirlenen difüzyon eşitliklerinden elde edilen veriler grafik üzeride karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar için Matlab bilgisayar programı kullanılmıştır. Bunun sonucunda sonsuz silindir şeklinde deneysel verilere en yakın değerler elde edilmiştir. Bu sonuçlara istinaden silindir üzüm çekirdeğinin şekline en uyun şekil olarak belirlenmiştir. Ayrıca silindir şekli için difüzyon sabiti hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the exracting polyphenol's datas from grape seeds are used to calculate diffusion coeffients at 50°C, 75°C, 96°C. Besides, the suitable geometrical shapes of grape seeds is determined. The geometrical shape of grape seeds are likened to cylinder and sphere. The first step, the equations of volume and surface area for sphere and cylinder are used to determine the radius of each shapes. The radii determined from volume equations are compared with the radii determined from surface area. The most suitable radii were determined at cylinder. At the second step, the appropriate equivalent radius is determined for solving of diffusion equation. The third step, the diffusion equations of sphere and cylinder were used to determine the appropriate geometrical shape. The datas obtained from experimental process were compared with the obtaining datas from solving of diffusion equations. Then, results were shown on charts. Besides, Matlab computer software was used for diffusion calculations. After that, theorical datas are found the closest to experimental datas for infinite cylinder. Based on these results, the cylinder was determined the most appropriate shape for grape seeds. Besides, diffusion coeffient was calculated for cylinder at 50°C, 75°C, 96°C.