Dalgıç pompaların tasarımı, üretimi ve performans analizi
Design, production and performance analysis of submersible pumps
- Tez No: 351979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgıç pompa, tasarım, sayısal analiz, pompa imalatı, yarı eksenel, pompa deneyi, performans eğrileri, Submersible pump, design, numerical analysis, pump production, semi axial, pump test, performance curves
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, paslanmaz bir dalgıç pompanın; tasarımı, üretimi ve performans analizi incelenmiştir. Çark, difüzör ve diğer pompa parçalarının tasarımı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Pompanın sayısal analizi Navier-Stokes denklemlerinin sonlu hacimler tekniğine uygun olarak yapılmış olup, yapılan çözümlemeler ANSYS 14,5 yazılımı yardımıyla k-e türbülans modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda pompa performans eğrileri çıkartılarak, pompa üzerindeki basınç dağılımları ve hız vektörleri incelenmiştir. Bu çalışmada paslanmaz dalgıç pompa üretiminde kullanılabilecek bütün imalat yöntemleri de kullanılmış ve üretim aşamaları bütün yönleriyle ele alınmıştır. Çalışma sonucunda üretilen pompanın dönme hızı 2850 d/d, çark çapı yaklaşık 175 mm. genişliğinde olup, en verimli noktasında 215 m3/h su verebilen yarı eksensel kanat geometrisine sahiptir. Pompanın üretimi bitirildikten sonra test standında deneyi yapılmış, sayısal analizde olduğu gibi alınan sonuçlara dayanarak performans eğrileri çıkarılmıştır. Elde edilen sayısal analiz sonuçlarıyla, deney sonuçları karşılaştırılmış ve uyum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this MSc thesis study; the design, production and performance analysis of a stainless submersible pump were investigated. The design of the impeller, diffuser, and other components of the pump was explained in depth. Numerical analysis of the pump was performed according to Navier-Stokes equations relating finite volume technique and this analysis was carried out by the use of k-e turbulence model via ANSYS 14,5 software. As a result of the analysis, performance curves of the pump was scratched and the pressure distributions and velocity vectors on the pump were investigated. All manufacturing processes that can be used in the production of stainless steel submersible pumps were used in this study and all aspects of the production processes were approached thoroughly. The pump produced at the end of this study has semi axial blade geometry, runs at 2850 rpm and also its impeller diameter is approximately 175 mm. having 215 m3/h capability at its best efficiency point. Following the production of the pump, it was tested at test stand, the performance curves were scratched as they were done during the numerical analysis. The results of the numerical and the experimental results were compared and the results were found to be in correlation.