Ankara'nın Mamak ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığının araştırılması
  1. Tez No: 351985
  2. Yazar: AYDA KARADERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Akar, Acarus siro, peynir, kaşar, tulum, Mamak, Mite, Acarus siro, Cheese, kashar cheese, tulum cheese, Mamak
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada,Ankara'nın Mamak ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla Eylül 2011 ve 2012 tarihleri arasında Mamak ilçesinden 119 adet peynir örneği toplanmış ve akar varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen 119 adet peynir numunesinin 1 (%o,84) tanesinde Acarus siro varlığı tespit edilmiştir. Peynir örneklerinde A. siro'nun yumurta ve erişkin dönemlerine rastlanırken nimf ve larva dönemleri belirlenememiştir. Akarların peynirlerdeki aylık prevalansı % o-1 arasında saptanmıştır. Aylara göre A. siro'nun prevalansı Kasım ayında % 0.84 olarak saptanmış buna karşılık çalışma yapılan diğer aylarda enfestasyon tespit edilememiştir.Sonuç olarak, Ankara'nın Mamak ilçesindeki akar varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlenmiş ve incelenen peynirlerde %0.84 oranında akar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, species of mite was investigatedin the cheese consumed in Mamak district of Ankara. For this purpose, 119 cheese samples were collected and analyzed for the presence of mites in Mamak district between September 2011 and february 2012. The results show that mites were detected in 1 (%0.84)out of 119 cheese samples, analyzed. Eggs and adult stages of the A. siro were seen in the cheese samples, whereas no larva and mymph stages were found. Monthly prevalance of mites was determined as between % 0-1 in the cheese samples. A prevalance was only detected in november (%0.84) whereas, in the otheer months infestation was not found. In conclusion , this study is the first one to identify the prevalance of mites in the cheese of Mamak district of Ankara.