Kayseri'nin Develi ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığının araştırılması
Research on occurrence of mites in cheese consumed in Develi district of Kayseri province
  1. Tez No: 351984
  2. Yazar: TUĞBA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Akar, Peynir, kaşar, tulum, Develi, Mite, Cheese, kashar cheese, tulum cheese, Develi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kayseri ilinin Develi ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar varlığının ortaya çıkarılması ve bölgenin akar enfestasyonu durumunun saptanmasıdır. Bu amaçla 2011 Eylül-2012 Şubat tarihleri arasında Develi ilçesinde toplam 122 adet peynir (39 adet kaşar ve 83 adet tulum peyniri) toplanmış ve akar varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucunda 122 adet peynir numunesinde akar varlığına rastlanılmamıştır. Sonuç olarak Kayseri?nin Develi ilçesinde peynirlerde akar varlığı ilk kez bu çalışma ile araştırılmış olup incelenen peynirlerde akar tespit edilmemiştir. Peynirlerde akar varlığının araştırılması, akar enfestasyonlarına karşı insan ve çevre sağlığının korunmasında yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of present study was to determine the prevalence of mites in the cheese of Develi district of Kayseri region and to examine the state of the infestation in the region. The study examines the presence of mites in 122 cheese samples (39 Turkish kashar cheese samples and 83 tulum cheese samples) collected between September 2011 and February 2012. The results show that no mites were detected in 122 cheese samples analyzed. In conclusion, this study is the first one to identify the prevalence of mites in the cheese of Develi district of Kayseri region. Also, investigating the presence of mites would be helpful in the maintaining health of humans and environment against mite infestations.