Anadolu körfare populasyonlarının (Rodentia:Spalacidae) nükleer gen beta- fibrinojen (BFIBR) ve mitokondriyal DNA gen sitokrom B ile genetik varyasyon düzeylerinin belirlenmesi
Determining the levels of genetic variation inferred from nuclear gene beta- fibrinogen (BFIBR) and mitochondrial DNA gene cytochrome B in Anatolian subterranean mole rats (Rodentia:Spalacidae)
  1. Tez No: 351992
  2. Yazar: ARZU REŞADİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEOMAN KANKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: N.cilicicus, N.leucodon, N.ehrenbergi, N.xanthodon, N.nehringi, N.captorum, Mitokondriyal DNA, sitokrom b, nükleer DNA, beta fibrinojen, N.cilicicus, N.leucodon, N.ehrenbergi, N.xanthodon, N.nehringi, N.captorum, Mitochondrial DNA, cytochrome b, nuclear DNA, beta fibrinogen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de yayılış gösteren N.leucodon, N.ehrenbergi ve N.xanthodon türleri arasındaki genetik benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak için mitokondriyal DNA sitokrom b gen bölgesi ve nükleer DNA BFIB intron 7 gen bölgesinin DNA sekans analizi yapılmıştır. Türkiye'den 98 ve Genbank'tan alınan 60 örnek ile toplamda iki cinse ait (Spalax ve Nannospalax), 158 körfare örneğin filogenetik analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, Spalax ve Nannosplax cinslerinin birbirinlerinden ayrıldığı gözlenmiştir. Ayrıca, bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de yayılış gösterdiği bilinen üç tür dışında allopatrik dağılışa sahip başka türlerin olduğu da belirlenmiştir. Buna göre, N.cilicicus, N.leucodon, N.ehrenbergi, N.xanthodon, N.nehringi ve N.captorum olmak üzere en az 6 tür olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the M.sC thesis, genetic differentiations and similarities between N.leucodon, N.ehrenbergi, N.xanthodon were determined by DNA sequence analysis using mitochondrial DNA cytochrome b gene region and nuclear DNA beta fibrinogene intron 7 gene region. With 98 samples that are taken from Turkey and 60 samples from Genbank, in total 158 blind Mole Rat samples of two genera which are Spalax and Nannosplax have been anaysed filogenetically. As a result, Spalax and Nannospalax have been impliticly observed as seperate genera. Furthermore according to the results of the thesis, it has been found that are also species that have allopatric distribution except well-known three species in Turkey. Accordingly, there are at least 6 species which are called N.cilicicus, N.leucodon, N.ehrenbergi, N.xanthodon, N.nehringi ve N.captorum.