Karşıt üst kuarkın LHeC'de tek üretimi
Single anti top quark production at LHeC
  1. Tez No: 351993
  2. Yazar: VAHİDE AKGÜL ÇAVGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karşıt üst kuark, hızlılık, diferansiyel tesir kesiti, Comphep, Işınlık, Anti top quark, Rapidity, Diferential cross section, CompHEP, Luminosity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, karşıt üst kuarkın Büyük Hadron Elektron Çarpıştırıcısında (LHeC' de) tek üretimi ( e+p →v_e+t ̅ ) süreci vasıtasıyla incelenmiştir. Diferansiyel tesir kesitinin kütleye, hızlılığa, karşıt üst kuarkın enine momentumuna ve e-v_e arasındaki açıya göre değişimi araştırılmıştır. Diferansiyel tesir kesiti COMPHEP simülasyon programı kullanılarak elektron demeti enerjileri 60 GeV ve 140 GeV için incelenmiştir. Standart Model çerçevesinde incelenen süreçte protonun deniz kuarklarından b ̅, d ̅, s ̅ kuarkları sürece katılır ve karşıt üst kuarkın tesir kesitine katkıda bulunur. Farklı parton dağılım fonksiyonları (cteq6l ve cteq6m) kullanılarak tesir kesiti hesaplanmış ve aradaki fark vurgulanmıştır. Ayrıca CAIN programı yardımıyla ışınlık değeri hesaplanıp yıllık olay sayısı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, single anti top quark production at Large Hadron electron Collider (LHeC) investigated via e+p →v_e+t ̅ process. Dependencies of differential cross section on the mass of anti top quark, rapidity, transverse momentum of anti top quark and angle between e-v_e have been investigated. Differantial cross section has been investigated by CompHEP simulation code with e- beam energies at 60 and 140 GeV. In the process within the Standart Model, proton sea quarks b ̅,d ̅,s ̅ have contribution to the cross section. Differential cross section has been calculated using different parton distribution function (cteq 6l and cteq 6m) and difference has been emphasised. Furthermore, luminosity of proposed collider has been calculated by CAIN code and number of events per year has been determined.