Fulleren(C60) katkılandırılmış MgM2 süper iletkeninin fiziksel özellikleri
Physical properties of fullerene-doped MgB2 superconductor
  1. Tez No: 351996
  2. Yazar: GÖKHAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MgB2, C60 katkısı, AC Susceptibility, XRD, MgB2, C60 doping, AC Susceptibility, XRD
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında, genel formülü MgB2 olan numuneye 0,050g, 0,075g ve 0,125g fulleren(C60) eklenmesiyle, katıhal reaksiyon yöntemi kullanılarak argon atmosferinde numune üretimi yapılmıştır. Üretilen bu numunelerin yapısal ve manyetik özellikleri incelenmiştir. Numunelerin yapısal karakterizasyonu X-ışını toz kırınımı (XRD) tekniği ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ölçümleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Manyetik özellikleri ise AC alınganlık ölçümleri ile belirlenmiştir. Numunelerin X-ışını kırınımı desenlerinden tüm katkılama oranlarında ana yapının oluştuğu ve kırınım desenlerinin ana faz olan MgB2'ye ait olduğu gözlenmiştir. Kritik sıcaklık değerleri AC alınganlık ölçümleri ile belirlendi. Ölçümlerde, katkılama miktarının artmasıyla Tc değerinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, preparation of samples in the form of the main formula MgB2 by adding 0,050g, 0,075g and 0,125g fullerene(C60), has been carried out by using solid state reaction method in the argon atmosphere. The structural and magnetic properties of prepared samples are investigated. Structural characterization of samples is performed by X-ray powder diffraction (XRD) technique and Scanning Electron Microscopy (SEM) measurements. Magnetic properties were determined by AC susceptibility measurements. Main structure and the diffraction patterns of the MgB2 are observed by the X-ray diffraction patterns of the samples. The critical temperature (Tc) of the samples is determined by the AC susceptibility measurements. This measurements showed that, Tc is decreased with increasing amount of the adding C60.