HSP70'in hassas ve ekonomik analizi için fulleren C60 temelli bir biyosensör
A biosensor based on fullerene C60 for sensitive and economic analysis of HSP70
  1. Tez No: 398681
  2. Yazar: BURÇAK DEMİRBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL SEZGİNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fulleren C60, ısı şok protein (HSP70), döngüsel voltametri (CV), Fullerene C60, heat shock protein (HSP70), cyclic voltametry (CV)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Fizikokimyasal özelliklerinden dolayı,“fullerene C60”karbon materyali yüksek hassasiyetli biyosensörlerin üretiminde ilgi odağı olmuştur. Bunun yanısıra, fulleren C60 dayanıklılık, küresel yapı ve elektrik iletkenliği gibi özelliklere sahiptir. HSP'ler birçok kanser türlerinde gereğinden fazla üretilirler. Bu protein ailesi arasında, HSP70 neredeyse tüm hücrelerde bulunan stresle-uyarılabilir ana proteindir. Bu çalışmada heat shock protein (HSP70)'in tayini için bir biyosensör geliştirilmesi amaçlandı. Bu amaçla, ilk olarak camsı karbon elektrot yüzeyi fulleren C60 ile kaplandı. Fulleren C60 ile kaplanmış yüzey üzerine EDC/NHS kullanılarak antiHSP70 kovalent olarak immobilize edildi. HSP70 tayini ve anti-HSP70'in immobilizasyonunu karakterize etmek için döngüsel voltametri (CV) ve elektrokimyasal impedans spektroskopi (EIS) teknikleri kullanıldı.Geliştirilen biyosensör iyi tekrarlanabilirlik ve tekrarüretilebilirlik gösterdi. Pratik analizlerde biyosensörün uygulanabilirliğini doğrulamak için, gerçek serum numulerine uygulandı.
Özet (Çeviri)
Due to special physicochemical characteristics, the novel carbon material“fullerene C60”adds a new dimension to the construction of highly sensitive biosensors. Moreover, fullerene C60 has properties such as durability, spherical structure and electric conductivity. Among this protein family, HSP70 is the major stress-inducible protein that is abundantly and ubiquitously expressed in all cells. In this study, antiHSP70 was covalently immobilized onto fullerene C60 layer by using EDC/NHS. Cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) techniques were applied to characterize the immobilization of antiHSP70 process and to detect HSP70. The biosensor has exhibited good repeatability and reproducibility. To verify the feasibility of the biosensor in practical analysis, the human blood serum samples were experienced.