Aladağlar Milli Parkı Kayseri kesiminin (Yahyalı) bryofit florası
The bryophyte flora of Kayseri sector (Yahyali) of Aladağlar National Park
  1. Tez No: 351999
  2. Yazar: TURGAY SEYLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Aladağlar Milli Parkı, Kayseri, Yahyalı, Bryofit, Karayosunu, Ciğerotu, Aladağlar National Park, Kayseri, Yahyalı, Bryophyte, Moss, Liverwort
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada Aladağlar Milli Parkı Kayseri Kesiminin (Yahyalı) bryofit florası araştırılmıştır. Toplamda araştırma alanından 31 familya ve 69 cinse ait 176 takson belirlenmiştir. Bu taksonlar arasında, Anthocerotophyta (boynuzlu ciğerotları) bölümüne ait herhangi bir takson bulunmazken, Marchantiophyta (ciğerotları) bölümünden 7 familya ve 7 cinse ait 7 taksonun, Bryophyta (yapraklı karayosunları) bölümünden ise 24 familya ve 62 cinse ait 169 taksonun kaydı verilmiştir. Bu taksonlardan Orthotrichum consimile Mitt. Türkiye'den ilk kez rapor edilmiştir ve Hypnum bambergeri Schimp., Schistidium brunnescens Limpr. subsp. griseum (Nees & Hornsch.) H.H.Blom ve Physcomitrium eurystomum Sendtn. Türkiye'den ikinci kez rapor edilmiştir. Ayrıca 22 tür ve tür altı takson Henderson (1961b) tarafından adapte edilen Türkiye Kareleme Sistemine göre C13 karesi için yeni kayıttır. Araştırma alanında 51 takson ile Pottiaceae, Brachytheciaceae (20 takson), Bryaceae (17 takson), Grimmiaceae (16 takson) ve Orthotrichaceae 13 takson ile en kalabalık familyalardır. 17 taksonla Bryum en kalabalık cins olurken, Orthotrichum (12), Syntrichia (10), Didymodon (9) ve 8'er taksonla Grimmia ve Schistidium cinsleri bu sırayı takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, The Bryophyte flora of Kayseri Sector (Yahyalı) of Aladağlar National Park were investigated. In total, from the research area, 176 taxa belonging to 31 families and 69 genera were determined. Among these taxa, belonging to Anthocerotophyta (Hornworts) section were not found any taxa, from Marchantiophyta (Liverworts) section 7 taxa belonging to 7 families and 7 genera, and from Bryophyta (Mosses) section 169 taxa belonging to 24 families and 62 genera were given records. Of these taxa, Orthotrichum consimile Mitt. is recorded for the first time in Turkey and Hypnum bambergeri Schimp., Schistidium brunnescens Limpr. subsp. griseum (Nees & Hornsch.) H.H.Blom and Physcomitrium eurystomum Sendtn. are recorded for the second time in Turkey. Also, 22 species and infraspecific taxa are recorded for the first time in C13 grid-square, according to Grid System of Turkey which was adopted by Henderson (1961b). In research the field, largest families are Pottiaceae with 51 taxa, Brachytheciaceae (20 taxa), Bryaceae (17 taxa), Grimmiaceae (16 taxa) and Orthotrichaceae with 13 taxa. While the the largest genera is Bryum 17 taxa, this were followed by the order Orthotrichum (12), Syntrichia (10), Didymodon (9) and Grimmia (8), Schistidium (8).