Modern sulama sistemlerinin Kahramanmaraş'ta yayılması ve benimsenmesi
A research on adoption and diffusion of modern irrigation in Kahramanmaraş
- Tez No: 352089
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla Sulama, Yağmurlama sulama, Tarımsal yayım, Yeniliklerin yayılması ve benimsenmesi, Drip irrigation, Sprinkler irrigation, Agricultural extension, Dissemination and adoption of innovations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, Kahramanmaraş Merkez İlçesi ile Elbistan, Göksun, Türkoğlu, Pazarcık ilçelerinde, çiftçiler arasında modern sulama sistemlerinin yayılması ve benimsenmesi incelenmiştir. Araştırmanın verileri, damla sulama yapan 16, yağmurlama sulama yapan 20 üretici ve salma sulama yapan 56 üretici ile yapılan anketlerden oluşmaktadır. Verilerin istatistikî olarak incelenmesi için frekans, yüzde ve standart sapmadan oluşan tanıtıcı istatistikler ve one-way anova (tek yönlü varyans analizi) kullanılmıştır. Araştırmada, çiftçilerin sosyo-ekonomik özellikleri, haberleşme davranışları ve sulama konusundaki tutum ve davranışlarını belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde damla sulama, yağmurlama sulama ve salma sulama yapan çiftçiler sosyo-ekonomik özellikleri ve iletişim davranışları bakımından karşılaştırılmış ve bu özelliklerin yağmurlama ve damla sulamanın yayılması ve benimsenmesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sosyo-ekonomik özelliklerden önem sırasına göre, kredi kullanımı, sulu arazi varlığı, işletmecinin yaşı, toplam arazi miktarı, gelir düzeyi, tarımsal deneyim ve kuru arazi varlığı değişkenleri üç sulama sistemini uygulayan üreticiler arasında farklılık göstermektedir. İletişim davranışları bakımından farklılık gösteren değişkenler ise sırasıyla gazete okuma sıklığı, ziraat mühendisiyle görüşme sıklığı, internet kullanma sıklığı, tarımsal konularda başkalarından görüş alma ve ilçe merkezine gidiş sıklığı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the diffusion and adoption of modern irrigation systems were studied among the farmers in Kahramanmaraş province area. Data of the research were collected from the questionnaires filled by 16 farmers drip irrigation adopters and 20 farmers sprinkler irrigation adopters, and 56 farmers who didn't apply the modern systems. In the statistical analysis of the data descriptive statistics including frequencies, percentages, and standard deviations were used. One–way analysis of variance was used to compare farmers who applied different irrigation methods. In the research, socio-economic characteristics, communication behaviors, and attitudes and behaviors of farmers regarding modern irrigation systems were determined. Later farmers applying drips irrigation, sprinkler irrigation and conventional irrigation systems were compared by their socioeconomic characteristics and communication behavior. Factors influenced the adoption of modern irrigation systems were determined. According to research findings there were significant differences among three irrigation systems in term of socioeconomic variables of credit use, amount of irrigated land, age of farmer, farm size, income level, farming experience and amount of dry land. Significant information-seeking variables were reading newspaper, contacts with extensions agents, use of the Internet, opinion seeking in farming activities and travel frequency to district center.