Yatay borularda türbülatörlerin ısı transferine olan etkisinin deneysel ve teorisel araştırılması
Experimental and theoretical investigations of the impact of turbulators in horizontal pipes on heat transfer
- Tez No: 352163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENDOĞAN KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türbülatör, adım, Isı transferi, Basınç düşümü, CFD, Turbulator, step, Heat Transfer, Reduction of Pressure, CFD
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu deneysel ve teorik çalışmada, boru içerisine türbülans oluşturacak yay ve şerit şeklinde türbülatörler yerleştirilmiştir. Üç farklı yay ve üç farklı şerit adımı, beş farklı Reynolds sayısına (Re) sahip toplam altı farklı türbülatör kullanılmıştır. Nu sayısına ve sürtünme faktörüne olan etkileri incelenmiştir. En yüksek Nu sayısı, adımı 23mm yay olan türbülatörde elde edilmiştir.Adımın azalmasıyla Nu sayısında ve f sayısında artma olduğu görülmüştür.Yapılan teorik çalışmada'da yaklaşık aynı sonuçlar elde edilmiştir. Bu türbülatörlerin adımlarındaki değişimin Nu sayılarına etkisi olduğu yapılan çalışmalarla görülmüştür. Isı değiştirici borularının içerisine yerleştirilecek türbülatörlerin adımlarının sürtünme faktörü ve Nu sayısı açısından uygun geometride tasarlanması ile Nu sayısında bir artış olacağı ve enerji tasarrufu sağlanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this experimental and theoretical study, turbulators in the shape of spring and Twisted tape that will form turbulance were installed in the pipe. three different step between springs and Twisted tape, and having five different Reynolds Number, total six different turbulators were used. Their Nu and impacts on friction factor were investigated. The highest number of Nu, belong twistet tape with 23mmstep. It was seen that there was increase in Nu number and f number with decrease at of long step.more ever the theoretical study has simple result. It was observed in the studies conducted that step distances.had impact on Nu number. It was concluded that turbulators installed in heat exchanger pipe might led to an increase in Nu number and so energy saving may be provided by means of suitable geometric designment as regards Nu number and friction factor of step distance.