Kemik kırıklarında kullanılan sabitleyici ünitenin (Eksternal fiksatör) modellenmesi ve bir kırık femurda uygulama
Modeling of an external fixator and an application on a broken femur
  1. Tez No: 352186
  2. Yazar: DAMLA ÇEPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADRİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Makine Mühendisliği, Ortopedi ve Travmatoloji, Bioengineering, Mechanical Engineering, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: External Fixator, Stress Analysis, Finite Element Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Eskiden olduğu gibi günümüzde de çeşitli kazalar sonucu travmalar ve kemik kırıkları oldukça yaygın görülen vakalardır ve her geçen gün alternatif tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Açık cerrahinin çeşitli komplikasyonları nedeniyle yaklaşık elli yıldır eksternal fiksasyon yöntemi diğer tedavi yöntemlerine tercih edilmektedir. Eksternal fiksatörler kırık tedavisinde, kırık kemiğin uygun bölgelerinden tel, çivi veya vidaların dışardan sabitlenen rijit bir desteğe (fiksatör gövdesi) doğru konumda bağlanması ve tedavi süresinin beklenmesi ile elde edilen sistemdir. Bu çalışmamızda kırık kemiklerin tedavisinde kullanılan eksternal fiksatörlerin değişik yerleştirme şartlarında gerilme analizi yapılmıştır. Sonuçlar yorumlanarak sabitleyici ünitenin en uygun yerleştirilme koşulları için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Eksternal Fiksatör, Gerilme Analizi, Sonlu Elemanlar Yöntemi
Özet (Çeviri)
As a result of various accidents, traumas and broken bones are such common cases today they used to and day by day alternative methods of treatments have been researched. Because of various complications of open surgeries the method of external fixator have been preferred than the other methods of treatments for 50 years. External fixator is a system which are obtained by tying the broken bone to the rigit support (fixator body) which are externally fixed by nails and srews in the right position and waiting the period of treatment. İn this study, the stress analysis of the external fixators used in the treatment of the broken bones have been done in various conditions of placing. The results have been commented and proposed to the best conditions of placing of external fixator have been determined.