Yeşil bina sertifika programları ve Türkiye'deki uygulanabilirliğinin araştırılması
Green building certification systems and investigation of its applicability in Turkey
  1. Tez No: 352207
  2. Yazar: GÖZDE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Çevre Dostu Yeşil Binalar, Enerji verimliliği, Sertifika Sistemleri, Sustainable Eco-Friendly Green Buildings, Productivity of Energy, Systems of Certification
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde çevresel sorunların ortaya çıkışında yapılaşmanın da önemli bir rolü olduğu bilinen bir gerçektir. Yapılar, yapı malzeme hammaddesinin kaynağından elde edilişinden başlayıp yapı ömrünün sona ermesine kadar geçen yaşam döngüsü boyunca, çevresel sorunların oluşumuna katkıda bulunurlar. Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için, sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, akustik ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekir. Bu konular altında kaynakların verimli kullanılması, binanın tasarım ve inşaat sürecinde çevreye olan negatif etkilerinin azaltılması amaçlanır. Yapıların çevresel etkilerinin objektif ve somut olarak ortaya konmasında yeşil bina değerlendirme sistemleri ve sertifika programlarının önemli rolü vardır. Bu çalışmanın amacı, Sürdürülebilir Çevre Dostu Yeşil Binaların geleneksel binalara nazaran çevreye olan olumlu etkilerini ve bu binaları değerlendiren sertifika programlarını ve Türkiye'deki uygulanabilirliğini incelemektir.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that structuring has also an important impact on occurrence of environmental problems at the present time. Structures contributes to the occurrence of environmental problems during the lifecycle starting from the obtaining of the raw material for building till the end of the buildings life time. For the buildings to be defined as gren, they have to fulfill certain standarts such as sustainable land planning, water and energy, using of the ecologic material, indoor air quality, health and comfort of the user , the control of transportation and trashes, acoustics and pollution. It is aimed to use the sources productively and reduce the negative impacts of the sources on environment during the process of design and building. Green buildings evaluation systems and certification programs has an important role in the objective and concrete introduction of the environmental effects of the buildings. The purpose of this study is to examine the positive impacts of the Sustainable Eco-Friendly Green Buildings as compared with the traditional ones', and the certification programs evaluating these buildings and applicability of these programs in Turkey.