Dikey bahçelerde yapı sistemleri
Construction systems in vertical gardens
- Tez No: 352228
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK HAKAN ALTINÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dikey bahçeler, yapı sistemleri, yaşam kalitesi, hidroponik teknik, Vertical gardens, construction systems, life quality, hydroponics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Modern şehirler geniş duvar yüzeyleri sunmaktadır ve bunlar bazı durumlarda caddeler boyunca yüksek yapılar şeklinde seyredebilir. Bu alanların hepsi bitkilendirme için uygun olmayabilir ama büyük çoğunluğu uygundur ve son yıllarda bu yapılar ve cepheler bitkilendirilerek değerlendirilmektedir. Bina ve duvar yüzeylerinin bitkilendirilmesi için bitki örtüsüyle kaplı dikey bahçe sistemleri üzerinde durulması yeni yapı tekniğine iyi birer örnektir. Bitkiler ve büyüme ortamı, dikey bahçe sistemlerinde bir takım yararlı fonksiyonlara sahiptir. Örneğin; biyoçeşitliliğin ve ekolojik değerin artışı, kentsel ısı adası etkisini azaltma, dış ve iç mekan konforunu sağlama, yalıtıcı özellikler taşıması, hava kalitesini iyileştirme ve şehirlilerin psikolojik ve sosyal refahını temin etme gibi işlevlerdir. Fransız botanikçi Patrick Blanc daha 16 yaşlarındayken doğadaki dikey bahçe oluşumlarının farkına varmıştır. Yıllar sonra bu dikey bahçe konseptini geliştirerek 1988'de patentini almıştır. Dikey bahçelerde yapı sistemleri genel olarak hidroponik yani topraksız bitki yetiştirilmesinin amaçlandığı sistemlerdir. Dikey Bahçe sistemlerinde taşıyıcı konstrüksiyona dikey olarak tespit edilen su geçirmez panellerin üzerine tutturulan jeotekstil katmanlar, sistem içerisinde bitki besini ihtiva eden su ile sürekli nemli tutulmaktadır. Hidroponik bir teknikle tohumlar, çelikler ya da hali hazırda yetişmiş olarak bitkiler özel hazırlanmış keçe tabakalarına yerleştirilir. Kökler bu keçe tabakası tarafından sabit tutulur ve böylece hava sirkülasyonu sağlanır. Keçe çürümeye karşı dayanıklıdır ve onun yüksek kapilaritesi (kılcallığı) su dağıtımının iyi bir şekilde gerçekleştirilmesine izin verir. Bu daha sonra hafif metal çerçeveye perçinlenmiş su geçirmez zar niteliğinde 10 mm kalınlıktaki bir su geçirmez katmana monte edilir. Keçe; nemi ve besinlerin ilave edilmiş olduğu suyu devamlı korur. Ayrıca sulama ve gübreleme otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Toprak biyolojisi üzerine yapılan bütün araştırmalar mikroorganizmalarla bitkilerin önemli karşılıklı etkileşimlerde bulunduklarını işaret eder. Mantarlar ve bitki kökleri arasındaki türlere bağlı olarak dahili veya harici bu karmaşık işbirliği suyun ve mineral tuzların bitki köklerine emilimine izin verir ve önemli derecede artırır. Genel bir kural olarak, bu mikroorganizmalar alt tabaka iyi oksijenlenmiş olduğu zamanlarda bitki köklerine bağlantılar yaparak daha iyi gelişmesine yardımcı olur. Sulamanın ve gübrelenmenin düzenli ve homojen olarak gerçekleşmesini sağlayan bu jeotekstil keçe örtü havadaki oksijenle doğrudan temas ettiği için dikey bahçelerde de bu kural aynen işlemektedir. Bu çalışma 5 bölümden oluşmaktadır: giriş, genel kısımlar, malzeme ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç. Genel kısımlar bölümünde literatür araştırmaları sonucu ulaşılan verilere dayanarak dikey yeşil sistemler ve yaşam kalitesine etkileri, dikey yeşil sistemlerin sınıflandırılması hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Malzeme olarak literatür araştırması ile Türkiye'de ve dünyada incelenen dikey bahçe örnekleri kullanılmıştır. Metodoloji olarak bunlar analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bulgular bölümünde analiz edilen örnek dikey bahçe yapılarından elde edilen bulgulara yer verilmiş ve bunlar literatür araştırmalarındaki verilerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Tartışma ve sonuç bölümde ulaşılan sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern cities provide enormous areas of wall space, in many cases stretching high above the street. Not all of this space is appropriate for growing plants, but much of it is certainly much more than has been utilised in recent years. Greening the building envelope and wall surface focusing on vertical garden with vegetation is a good example of a new construction practice. Plants and partly growing materials in case of vertical garden systems have a number of functions that are beneficial, for example: increasing the biodiversity and ecological value, mitigation of urban heat island effect, outdoor and indoor comfort, insulating properties, improvement of air quality and of the social and psychological well being of city dwellers. As a teenager, in the late sixties, French botanist Patrick Blanc conceived the Natural Vertical Garden. After years he developed his vertical garden concept and patented it at 1988. Construction in vertical garden systems are generally hydroponics. Felt system comprise of felt pockets of growing medium and a waterproofed backing which is then connected to structure behind. The felt is kept continually moist with water that contains plant nutrients. The microorganisms that grow in contact with plant roots are able more or less to transform toxic organic molecules (including pesticides and volatile organic compounds) emitted by industry, vehicles and biological activity of humans and animals. In the case of cities, various types of dust are added to this chemical pollution. Electrostatic forces attract dust to city plant leaves, especially during the dry season. These residues are finally washed and dissolved by the rain. In a vertical garden, the leave surface as well as the felt take this dust. Once caught, the dust is decomposed by the water and microorganisms into chemical elements that the plants can more easily absorb. All research on soil biology has signaled the important interactions between microorganisms and plants. Complex association (internal or external depending on the species) between fungus and roots, allowing and increasing absorption of water and mineral salts into the roots. As a general rule, these microorganisms connected to plant roots develop better when the substrate is well oxygenated, as is the case in a vertical garden because the irrigation geotextile cloth is in direct contact with the oxygen in the air. The study consists of five chapters: introduction, general sections, material and methodology, findings, discussions and results. General sections chapter gives general information about the vertical green systems and effects on quality of life and vertical green systems classification using the information obtained from literature studies. As material, literature research and vertical garden application samples in Turkey and in the world have been used. As methodology they have been analyzed and evaluated. In findings chapter reveals the findings obtained from analyzed vertical garden sample structures and the results were evaluated comparatively with the information in the literature researches. Discussions and results chapter gives the results obtained and suggestions.