Istranca deresi (Durusu-İstanbul) bentik makroomurgasız faunasının tespiti
Determination of benthic macroinvertebrate fauna of Istranca stream (Durusu-Istanbul)
- Tez No: 352237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA ÖZULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Makrobentik, Fauna, Omurgasız, İstanbul, Istranca, Macrobenthic, Fauna, Invertebrate, Istanbul, Istranca
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Istranca Deresi ve kollarına ait toplam 18 istasyonda Eylül-Ekim 2011, Aralık 2011, Mart 2012, Nisan 2012, Haziran 2012 ve Ağustos 2012 tarihlerinde altı kez örnekleme yapılmış olup, 2 filuma (Mollusca ve Arthropoda) ait 3480 birey incelenmiştir. Bunun sonucunda Bivalvia, Gastropoda, Malacostraca ve Insecta klasislerine ait 15 ordo, 66 familya, 80 genus ve 105 tür bulunmuştur. Çalışma neticesinde, 1 cins (Erotesis (Trichoptera)) ve 11 tür (Arthroplea congener, Leptophlebia marginata, Parameletus chelifer, Rhithrogena germanica (Ephemeroptera); Cordulegaster boltonii, Aeshna caerulea (Odonata); Brachyptera risi, Guadalgenus franzi (Plecoptera); Gerris odontogaster (Hemiptera); Gyrinus (Gyrinus) natator, Esolus angustatus (Coleoptera)) ile Türkiye faunasına katkıda bulunulmuştur. Aynı zamanda 14 cins (Agnetina, Eoperla, Rhabdiopteryx, Capnia, Leuctra (Plecoptera); Hydrochus, Hydaticus, Elmis, Hygrotus (Coleoptera); Leptocerus, Oecetis, Halesus (Trichoptera); Dixa, Wiedemannia (Diptera)) ve 11 tür (Pisidium casertanum (Bivalvia); Bithynia pesicii (Gastropoda); Siphlonurus lacustris (Ephemeroptera); Libellula quadrimaculata (Odonata); Nepa cinerea, Aquarius najas, Gerris gibbifer (Hemiptera); Gyrinus (Gyrinus) urinator (Coleoptera); Sialis fuliginosa (Megaloptera); Ecnomus tenellus (Trichoptera); Chironomus cingulatus (Diptera)) Trakya Bölgesi için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study 3480 individuals of the 2 phyla (Mollusca and Arthropoda) are investigated in 18 stations, which belong to Istranca stream and its branches, by six times sampling on the dates of September - October 2011, December 2011, March 2012, April 2012, June 2012 and August 2012. Consequently 15 orders, 66 families, 80 genera and 105 species are found, belonging to Bivalvia, Gastropoda, Malacostraca and Insecta classes. As an outcome of the study contribution has been made to the fauna of Turkey with 1 genus (Erotesis (Trichoptera)) and 11 species (Arthroplea congener, Leptophlebia marginata, Parameletus chelifer, Rhithrogena germanica (Ephemeroptera); Cordulegaster boltonii, Aeshna caerulea (Odonata); Brachyptera risi, Guadalgenus franzi (Plecoptera); Gerris odontogaster (Hemiptera); Gyrinus (Gyrinus) natator, Esolus angustatus (Coleoptera)). On the other hand 14 genera (Agnetina, Eoperla, Rhabdiopteryx, Capnia, Leuctra (Plecoptera); Hydrochus, Hydaticus, Elmis, Hygrotus (Coleoptera); Leptocerus, Oecetis, Halesus (Trichoptera); Dixa, Wiedemannia (Diptera)) and 11 species (Pisidium casertanum (Bivalvia); Bithynia pesicii (Gastropoda); Siphlonurus lacustris (Ephemeroptera); Libellula quadrimaculata (Odonata); Nepa cinerea, Aquarius najas, Gerris gibbifer (Hemiptera); Gyrinus (Gyrinus) urinator (Coleoptera); Sialis fuliginosa (Megaloptera); Ecnomus tenellus (Trichoptera); Chironomus cingulatus (Diptera)) are new records for the Thrace region.