Geri Dön

Doğal zeolit ile atık sulardan ağır metal iyonlarının uzaklaştırılması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 35258
  2. Yazar: HALDUN KURAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUAMMER KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Çevre Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 131

Özet

IV ÖZET Bu çalışmada X-Ray analizleri ile klinoptilolit içeriği 0.87 olarak tespit edilen Bigadiç üst tüf birimi zeolitik tüflerinin kullanılmış sulardan ağır metal iyonları (Pb*\ Cu**, Cd** ve Hg“) nın azaltılmasında iyon değiştirici olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Deneyler, klinoptilolit malzemenin iyon değiştirici yatak olarak kullanıldığı kolon uygulaması şeklinde tekrarlanan kapalı devre (close circuit)-sürekli ve sürekli sistem içerisinde gerçekleştirilmiştir. Ağır metal iyonları ile değişim işlemi öncesi NaCI çözeltisi ile ön işlemin değişim kapasitesini arttırdığının belirlendiği çalışmalarda uygun koşullar; 6 ml/dk akış hızı ve 42 BV NaCI kullanımı şeklinde tespit edilmiştir. ön işlem dışında değişim kapasitesi üzerinde etkili olan akış hızı, pH, yatak parça boyutu, yatak hacmi ve çözelti konsantrasyonu gibi uygulanan parametreleri tekrarlanan-sürekli sistem içinde test edilerek arıtım için uygun koşullan Yatak parça büyüklüğü; 0.600-0.850 mm, Yatak hacmi; 30 cm3, 23 gr, pH; 4,5 Akış hızı; 9 ml/dk, 18 BV/h şeklinde belirlenmiştir. Klinoptilolit değişim kapasitesinin çözelti konsantrasyon artışı ile orantılı olarak arttığı tespit edildiği, artan besleme konsantrasyonları ile yapılan çalışmalar sonrası, metal iyonlarına karşı çizilen iyon değişim izothermleri ile klinoptilolit seçiciliği; Pb^Cu”, Cd^Hg“ şeklinde belirlenmiştir. Yukarıda belirlenen uygulanım koşullarında Pb**, Cu”, Cd~ ve Hg** metal iyonları için klinoptilolit değişim kapasitesi sırasıyla 0.7540, 0.6984, 0.6980, 0.5530 meg/g olarak tespit edilmiştir. Uygun yeniden kullanım olanaklarının test edildiği rejenerasyon çalışmaları sonrası 6 ml/dk, 12 BV/h, 42 BV NaCI kullanımı ve pH 4.5 şartlarında % 98 şartlarında rejenerasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Yapılan kinetik çalışmalarda, klinoptilolit- ağır metal iyonu değişim işlemi için değişim hızı kontrolünün parçacık diffüzyonunun etkisinde olduğu ve diffüzyon hızının besleme konsantrasyonu ve değişim süresi ile orantılı olarak değiştiği tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

SUMMARY Utilization of Bigadiç upper zone zeolitic tuffs, which contains about % 87 Clinoptilolite (determined by X-Ray diffraction) for removal some heavy metal ions (Pb**, Cu*\ Cd“, Hg”) from waste water was the main objective of this study. ion exchange studies were carried out under the continuous close-circuit system. Before ion exchange tests, zeolite samples were pretreated with sodium chloride to improve the ion exchange capacity. The best pretreatment conditions are 6 cmVmin (flowrate), 42 BV of NaCI solution use. Otherthan pretreatment; particle size, bed volume, pH and flowrate affected the ion exchange capacity of Clinoptilolite. The best operation conditions for the highest ion exchange capacity is as follows: Particle Size = 0.6-0.850 mm Bed Volume = 30 cm3 Flow Rate = 18BV/h pH - 4.5 The study of selectivity of the Na-exchange Clinoptilolite at different initial influent solution has been achieved by plotting the exchange isotherm relative to metal cations. This showed that the order of effiency of the zeolite decreasing as follows; Pb~> Cu“, Cd”> Hg~ After the laboratory experiments under the close-circuit system, the ion exchange capasities of Clinoptilolite determined as below; Pb" = 0.7540 meg/g Cu** = 0.6986 meg/g Cd~ = 0.6980 meg/g Hg~ = 0.5530 meg/g The rejenaration conditions have been determined and optimized in order to achive a good reproductibility of the results for chosen heavy metal ions. The following values for rejenerating solution were found as the best. The exchange kinetics has been also studied and found that the particle controlled diffusion predominated during the ion exchange process.

Benzer Tezler

  1. Biomass destekli katı faz ekstraksiyonu ile ağır metal gideriminin incelenmesi

    Investigation of heavy metal removal by biomass assisted solid phase extraction

    ELİF BARANAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    KimyaYıldız Teknik Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVGİ KOCAOBA

  2. Katı faz ekstraksiyonundan sonra Co(II), Mn(II), Cr(III) ve Zn(II) ağır metallerinin AAS ile tayini

    AAS determination of Co(II), Mn(II), Cr(III) and Zn(II) after their solid phase extraction

    GÖNÜL ÇELEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    KimyaYıldız Teknik Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVGİ KOCAOBA

  3. An experimental investigation on heavy metal adsorption onto dye-loaded zeolite Y

    Boyar madde yüklenmiş zeolit Y üzerine ağır metal adsorpsiyonunun deneysel olarak incelenmesi

    MD. ABDUL MANNAN MIAH

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2009

    KimyaHacettepe Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA SEVİN DÜZ

  4. Doğal adsorban maddelerin iyonik ve moleküler adsorbsiyon özellikleri

    The ionic and molecular adsorbtion properties of natural adsorban substances

    ÖZGE ÖĞÜTÇÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    KimyaUludağ Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA CEBE

  5. Bir elektrokimyasal işleme uygulamasında atık elektrolitin ağır metal iyonlarından arındırılması ve geri kazanımı

    Removal of heavy metal ions in the waste electrolyte and it?s recycle in an electrochemical application

    GÖZDE ERGİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Kimya MühendisliğiHacettepe Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL

    YRD. DOÇ. SELİS ÖNEL