Karaciğer sirozu nedeniyle transplantasyon yapılan hastalarda preoperatif 64 kanallı çok kesitli bilgisayarlı tomografinin hepatoselüler karsinom saptanmasındaki etkinliği: Radyolojik patolojik karşılaştırma
Effectiveness of preoperative multidetector computed tomography in the diagnosis of hepatocellular carcinoma in patients undergoing transplantation for liver cirrhosis
- Tez No: 352668
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA OBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, hepatoselüler karsinom, ÇKBT, Liver, hepatocellular carcinoma, MDCT
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hepatosellüler karsinom (HSK) tanısında çok kesitli bilgisayarlı tomografinin (ÇKBT) etkinliğini belirlemek. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde karaciğer nakli yapılan ve operasyon öncesi dinamik ÇKBT incelemesi bulunan 37 hasta çalışmaya dahil edildi. Dual veya trifazik olarak elde edilen, 64 kanallı ÇKBT incelemeleri, HSK varlığı açısından, iki ayrı radyolog tarafından retrospektif olarak çift kör değerlendirildi. Her hastada saptanan lezyonların boyutu, sayısı, yerleşimi not edildi. HSK açısından her lezyon 1 ile 5 arasında puanlandı. Buna göre 0: kesinlikle HSK değil, 1: olasılıkla HSK değil, 3: belirsiz, 4: olasılıkla HSK, 5: kesinlikle HSK olarak değerlendirildi. Bu gruplardan kategori 4 ve 5 HSK açısından anlamlı kabul edildi. Referans standart olan patoloji verileri ile ÇKBT verileri karşılaştırıldı. Her bir gözlemcinin ÇKBT'de HSK saptama duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif öngörü değeri (PÖD) ve negatif öngörü değeri (NÖD) belirlendi. Bulgular: Patolojik olarak 37 eksplante karaciğerin 20'sinde (% 54,1) HSK saptanmazken, 17'sinde (%45,9) toplam 32 HSK tanımlandı. Lezyonların boyutları 10 ile 70 mm arasında değişmekteydi (ortalama 23,5 mm). Hasta bazında değerlendirmede ÇKBT'nin HSK saptanmasında duyarlılığı iki gözlemci için %82-88, özgüllüğü %90-95, PÖD %87-93, NÖD %85-90 olarak bulundu. Lezyon bazında yapılan değerlendirmede ise ÇKBT'nin HSK saptanmasında duyarlılığı %78-84, özgüllüğü %66-66, PÖD %71-73, NÖD %73-79 idi. Sonuç: Çalışmamız ÇKBT'nin HSK tanısında genel olarak duyarlılığının kabul edilebilir düzeyde olduğunu ve preoperatif dönemde transplantasyon yapılacak hastaların görüntülemesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Effectiveness of preoperative multidetector computed tomography (MDCT) in the diagnosis of hepatocellular carcinoma in patients undergoing transplantation for liver cirrhosis Aim: To determine the effectiveness of MDCT in the diagnosis of hepatocellular carcinoma. Material and Methods: Thirty-seven patients who underwent liver transplantation and were evaluated with dynamic MDCT before the surgery were enrolled in the study. Two radiologists blinded to the pathological results retrospectively evaluated 64-channel dual or three phase dynamic MDCT images for the presence of hepatocellular carcinoma. The size, number and location of the lesions detected in each patient were recorded. Each lesion was graded from 1 to 5 for the presence of hepatocellular carcinoma: 1 corresponded to definitely no, 2 possibly no, 3 unclear, 4 possibly yes and 5 definitely yes. Category 4 and 5 lesions were considered as hepatocellular carcinoma. Findings from pathological examinations were compared with those from MDCT. The sensitivity, the specificity, and the positive and negative predictive values of MDCT in the detection of hepatocellular carcinoma were determined. Results: Of the 37 explanted livers, 20 (54.1%) did not have hepatocellular carcinoma, but 17 (45.9%) had 32 hepatocellular carcinomas. The sizes of the lesions ranged from 10 mm to 70 mm (mean 23.5 mm). The sensitivity, the specificity, and the positive and negative predictive values of MDCT in the detection of hepatocellular carcinoma were found to be 82%-88%, 90%-95%, 87%-93% and 85%-90% respectively according to a patient-based evaluation and 78%-84%, 66%-66%, 71%-73% and 73%-79% respectively according to a lesion-based evaluation. Conclusion: The results of this study show that MDCT has acceptable sensitivity for the diagnosis of hepatocellular carcinoma. It can be used for imaging before transplantation.