Klinik izole sendrom ve relapsing remmitting multiple skleroz hastalarında diffuzyon tensor görüntüleme bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of diffusion tensor imaging findings in clinically isolated syndrom and relapsing-remitting multiple sclerosis patients
- Tez No: 352669
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ADA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Klinik izole sendrom, relapsing-remmitting multipl skleroz, difüzyon tensör görüntüleme, Clinically isolated syndrom, relapse-remitting multiple sclerosis, diffusion tensor imaging
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET AMAÇ: Klinik İzole Sendrom (KİS) ve Relapsing-Remmiting Multiple Skleroz (RRMS) tanısı almış olan hastalar ile sağlıklı kontrollerde, normal görünen beyaz cevher (NGBC) ve korpus kallozumda Diffüzyon Tensor Görüntüleme (DTG) bulgularını araştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Klinik İzole Sendrom (KİS) (n=10), RRMS (n=29) ve sağlıklı kontrol (n=13) grubu DTG ile değerlendirilmiştir. Ortalama difüzyon (OD) ve fraksiyonel anizotropi (FA) haritaları üzerinde, normal görünen beyaz cevher (NGBC) ve korpus kallosum genu (KKG) ve spleniumundan (KKS) ölçümler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Temporal lobların FA değerlerinde NGBC'de kontrol, KİS ve RRMS grupları birlikte değerlendirildiğinde anlamlı farklılık bulunmuştur. KİS ve kontrol, RMMS ve kontrol grupları arasında fark anlamlı, KİS ile RRMS arasında anlamlı değildir. KİS grubunda korpus kallozum genusunda (KKG), RMMS'de korpus kallosum spleniumunda (KKS) FA anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. OD ölçümlerinde KKG'da kontrol, KİS ve RRMS grupları birlikte değerlendirildiğinde anlamlı fark saptanmıştır. İkili olarak karşılaştırıldığında KİS grubu ile RRMS grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmamıştır. RRMS ve kontrol grubu arasında KKG'nda OD'de anlamlı fark saptanmıştır. SONUÇ: DTG KİS ve RRMS hastalarında normal görünen beyaz cevherdeki erken değişikliklerinin tanınmasına katkı sağlamaktadır. Böylece KİS ve RRMS'in takibinde ve etkin tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare Diffusion Tensor Imaging (DTI) findings normal appearing white matter (NAWM) and corpus callosum in patients who were diagnosed as clinically isolated syndrome (CIS) and relapse-remitting multiple sclerosis (RRMS) with healthy control group (HC). Method: Clinically isolated syndrome (n=10), RRMS (n=29) and healthy control (HC) (n=13) groups were evaluated by DTI. Measurements were obtained over the normal appearing white matter (NAWM) and corpus callosum genu (CCG) and splenium (CCS) from mean diffusivity (MD) and fractional anisotropy (FA) maps for DTI analysis. Results were evaluated statistically. Results: FA values of the temporal lobes' NAWM were found significantly different in HC, CIS and RRMS groups, but significant difference wasn't found between CIS and RRMS groups while HC and CIS, HC and RRMS groups were statistically different. FA values were significantly lower in the CCG in CIS groups, CCS in RRMS group. MD values were found significantly diffent in the CCG in HC, CIS and RRMS groups. MD values in the CCG between CIS and RRMS, between CIS and HC groups statistically were not diffent. There were significantly difference between RRMS and HC. Conclusion: DTI contribute to detect early changes in the NAWM in patients diagnosed as CIS and RRMS. So DTI can aid to follow up and management of the CIS and RRMS patients.