Diyabetik ketoasidozlu çocuklarda tedavi öncesi ve sonrası serum S100 B ve oksidan ve antioksidan kapasitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of S-100 B,antioxidant and oxidative capacity before and after the treatment in children with diabetic ketoacidosis
- Tez No: 352709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ketoasidoz, S100B proteini, oksidatif durum, TAS, TOS, Diabetic ketoacidozis, S100B protein, oxidative status, TAS, TOS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç Diyabetik ketoasidoz tip 1 diabetes mellituslu çocuklarda önemli ölçüde mortalite ve morbiditeye neden olan ciddi bir durumdur. Çocuklarda DKA tüm hastaneye yatışların % 2?si ile % 8 ini oluşturmaktadır. Protein S100B ise esas olarak astrositlerce üretilen glikopeptit yapıda nöronlar ve glia üzerinde parakrin ve otokrin etki gösteren kalsiyum bağlayıcı hücre hasar belirtecidir. Düşük (nanomolar) konsantrasyonlarda S100B?ler nöron gelişimini uyarır. Aksine, ekstraselüler protein S100B?nin yüksek (mikromolar) seviyelerinde ise, proinflamatuar sitokinlerin ekspresyonunu uyarır ve apoptozu indükler. Oksidatif stres basitçe, vücudun antioksidan savunması ile hücrelerin lipid tabakasının peroksidasyonuna neden olan serbest radikal üretimi arasındaki dengesizlik olarak ifade edilir. Diyabetik ketoasidozlu hastalarda hastalığın gelişme sürecinde ve hastalık sırasında uzun süreli yüksek kan glukoz konsantrasyonlarına maruz kalmaları oksidatif stresi arttırabilir ve buna bağlı nörotransmitter değişiklikler S100B düzeyini arttırabilmektedir. Bu çalışmada diyabetik ketoasidozlu çocuklarda protein S100B, oksidan ve antioksidan kapasitenin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem Çalışmamıza 49 sağlıklı çocuk ve diyabetik ketoasidoz ile başvuran 49 hasta çocuk alındı. Tetkikler için periferik venöz kan Diyabetik ketoasidoz sırasında ve diyabetik ketoasidoz tablosu düzeldikten sonra alınıp, ayrılan serumda TAS (Total antioksidan status), TOS (Total oksidan status) ve OSİ (oksidatif stres indeksi) Erel yöntemi ile çalışıldı. Kandaki protein S100B düzeyi ELISA kitleri yardımında ölçüldü. Çalışmada istatistiksel analizler SPSS 18.0 programı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 olması anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular Diyabetik ketoasidoz?lu hastalarda tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında TAS, TOS, OSİ ve S100B seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p< 0,05). Diyabetik ketoasidoz?lu hastalarda tedavi öncesi değerler, tedavi sonrası değerler ile karşılaştırıldığında TAS, TOS düzeyleri tedavi öncesi grupta anlamlı olarak yüksek bulundu (p< 0,05). S100B ve OSİ seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p >0.05). Ayrıca çalışmamızda S100B ile TOS ve OSİ arasında pozitif korelasyon mevcuttu.(sırasıyla r:0,235, r:0,244 ,p:0,006, p:0,005). TOS ile HCO3 arasında negatif korelasyon mevcuttu (r:-0,323 ,p:0,037) Sonuç Bu çalışma diyabetik ketoasidozlu hastalarda S100B, TAS, TOS ve OSİ ilişkisini gösteren ilk çalışmadır. Çalışmamızda diyabetik ketoasidozlu hastalarda tedavi öncesi ve sonrası gruplarda S100B, TOS, TAS ve OSİ değerlerini kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı oranda yüksek saptadık. Tedavi öncesi hastalarda tedavi sonrası gruba göre TOS ve TAS değerlerini istatiksel olarak anlamlı oranda yüksek saptadık. Fakat iki grup arasında S100B ve OSİ seviyeleri arasındaki fark anlamsız olarak saptandı. Diyabetik ketoasidozda gözlenen yüksek glukoza bağlı oksidatif stres artmakta ve bu da S100B düzeyleri artırmaktadır. Bu durum Diyabetik ketoasidoz da glisemik kontrolün önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim Diabetic ketoacidosis is a serious condition with high rates of morbidity and mortality in children with type 1 diabetes mellitus. Hospitalization due to diabetic ketoacidosis constitutes about 2 to 8 percent of all cause admissions. Protein S100B is a calcium binding cell damage marker glycopepide that is mainly produced by astrocytes, paracrine and autocrin effects on neurons and glia. Low (nanomolar) concentrations of S100B sitimulate the development of neurons. On the contrary, high (micromolar) levels extracellular S100B stimulate the expression of proinflammatory cytokines and induces apoptosis. Oxidative stres might be defined in simple terms as an imbalance between anti-oxidative defence of the body and free radical production responsible for peroxidation of lipid layer of cell walls. In patients with diabetic ketoacidosis, in the process of developing the disease and during illness long-term exposure to high blood glucose concentrations may increase oxidative stres and consequent changes in neurotransmitter by which may increase the level of S100B. In this study we aimed to investigate S100B protein levels oxidant and antioxidant capacity in children with diabetic ketoacidosis. Method 49 healthy childrens and 49 childrens with diabetic ketoacidosis included into this study. Peripheral venous blood were taken for tests during diabetic ketoacidosis and after recover diabetic ketoacidosis. Measurement of serum S100B was performed by ELISA kits. TAS (Total antioksidan status), TOS (Total oksidan status) and OSI (oxidative stres index) were studied at peripheral venous blood by Erel method. In this study, statistical analyzes were performed using SPSS 18.0 and p 0.05). In our study there was also a positive correlation between S100B with the TOS and OSI values .(respectively r:0,235, r:0,244 ; p:0,006, p:0,005). There was a negative correlation between TOS and HCO3 (r:-0,323 ,p:0,037). Conclusions This is the first study showing the relationship among S100B, TAS, TOS and OSI in patients with diabetic ketoacidosis. In this study we determined statistically significiantly higher levels of S100B, TOS, TAS and OSI in patients with diabetic ketoacidosis than those in the control group. We determined significiantly higher TAS, TOS levels in pre-treatment patients than those in after treatment patients. However, differences in S100B and OSI levels between two groups were found to be insignificant. In diabetic ketoacidosis, oxıdatıve stress is increased depending on high glucose levels, that increases S100B levels. This shows the importance of glycemic control in these patients.