Otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde göz bulgularıyla sosyal iletişim ve davranışlar arası ilişkilerin araştırılması
Investigating the relationship between ophthalmologic findings and social communication & behavioral features in children and adolescents with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 950023
  2. Yazar: MEHRİŞAH USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SİBEL DURAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, göz bulguları, basmakalıp yineleyici davranışlar, sosyal iletişim, duyusal hassasiyet, Autism Spectrum Disorder, eye minafestations, stereotyped repetitive behaviour, sensory sensitivite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuk ve Ergenlerde Göz Bulgularıyla Sosyal İletişim ve Davranışlar Arası İlişkilerin Araştırılması Amaç: Bu tez çalışmasında amacımız; OSB'li hastalardaki göz bulgularının (hipermetrop, şaşılık, miyop, astigmat, göz tembelliği, kırmızı-yeşil renk körlüğü) olmayanlara göre, sosyodemografik ve klinik özellikleri, sosyal iletişim becerileri, davranışlarını ne ölçüde yordayabileceği araştırılacaktır ve otizmin ağırlık derecesi ile arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu belirti/bulguların OSB'nin müdahale stratejileri açısından potansiyel katkıları değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İzmir Dr. Behçet Uz EAH'ta çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniğinde takip izleniminde olan ve geçmişte DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB) tanısı alan veya değerlendirme anında DSM-5 tanı ölçütlerine göre OSB tanısını karşılayan 188 çocuk ve ergen olgu dahil edildi. Kesitsel doğada yapılan bu tez çalışmasında olgular ardışık olarak Aralık 2023-2024 tarihleri arasında polikliniklere başvurdukça değerlendirmeye alındı. Başvuran olgulara, anamnez geçmişi ışığında birden çok hekimin klinik kararı olan dışlama kriterleri (mental kısıtlılık eşlik etmemesi, bilinen genetik multisistemik rahatsızlığı olmaması, göz muayenesine koopere olamayacağı öngörülenler) uygulandıktan sonra bakımvereni tarafından sosyal iletişim ölçeği (SİÖ), araştırmacı hekim tarafından Otizm Davranış kontrol listesi (ODKL) dolduruldu. Araştırmacı hekim tarafından olguya yarı yapılandırılmış Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) uygulandı ve randevu verilerek olgular göz muayenesine yönlendirildi. Göz muayenesi pediyatrik oftalmoloji alanında deneyimli hekimler tarafından öncelikle otorefraktometre cihazı ile el tipi taşınabilir otorefraktometre (Welch Allyn, Inc., Skaneateles Falls, New York, US) ile 3 yaklaşık 0,9 metre mesafeden refraktif değerleri (hipermetrop, miyop, astigmatizm) ölçüldü ve ilişkili ambliyopi (göz tembelliği) açısından muayene edildi. Ardından koopere olabilen vakalara, Covers göz kapama testiyle şaşılık testi ve ortoptik değerlendirme, santral fiksasyon, yarık lamba biyomikroskopisi ile ön ve arka segment değerlendirmesi dahil olmak üzere ayrıntılı göz muayenesi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda toplamda 92 olguda oftalmolojik problem saptandı, 41 olgunun göz muayenesi tetkikleri ise normaldi. Oftalmolojik problemi saptanan 92 olgunun, bu problemler açısından ayrı ayrı kategorilendiğinde en sık 60 olguda astigmat (%45,1) saptandı. Bunu sırasıyla 55 olguda hipermetrop (%41,4), 31 olguda şaşılık (% 23,), 25 olguda miyop (%18,8) 7 olguda (%5,3) göz tembelliği izledi. İlk desteksiz yürüme ayı değerlendirildiğinde göz bulgusu olanlardaki gecikme istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Olguları yoğun bakım gereksinimi dahil postnatal tüm sorunlar açısından karşılaştırdığımızda sorunu olan grupta göz bulguları anlamlı derecede fazlaydı. Olgular SİÖ alt boyutları ve toplam puanı açısından karşılaştırıldığında yalnızca sınırlı, yineleyici ve basmakalıp davranışlar alt boyutu göz bulgusu olmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek skorlara sahipti. Sonuç: Çalışma grubumuzdaki OSB olan olgulardaki yüksek şaşılık oranları dikkat çekti. Bu durum bu hastaların genel ve multidisipliner yaklaşımında bu konuya daha çok dikkat edilmesi gereğini düşündürdü. Basmakalıp, yineleyici, sınırlı davranış boyutunun anlamlı derecede az gözlenmesinin, OSB'nin fenotiplendirilmesinde ve bireysel ihtiyaçların farklılıklarına yönelik müdahale stratejilerinin gelecekteki çalışmalarda tekrar değerlendirilerek ileri araştırmaya ihtiyaç duyulduğu düşünüldü. Çalışmamızın sonuçlarının genellenebilmesi için toplum temelli, daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to investigate the extent to which ophthalmological findings (hypermetropia, strabismus, myopia, astigmatism, amblyopia) in individuals with Autism Spectrum Disorder (ASD) predict sociodemographic and clinical characteristics, social communication skills, and behavioral problems compared to those without such findings. It also aims to explore the associations between these visual findings and the severity of autism. The potential contributions of these symptoms/findings to intervention strategies for ASD are also discussed. Materials and Methods: This cross-sectional study included 188 children and adolescents who were either previously diagnosed with Pervasive Developmental Disorder (PDD) based on DSM-IV-TR criteria or met the diagnostic criteria for ASD according to DSM-5 at the time of assessment. Participants were included from the Child and Adolescent Psychiatry outpatient clinic at İzmir Dr. Behçet Uz Children's Hospital between December 2023 and December 2024. Following a thorough clinical evaluation, exclusion criteria were applied (i.e., comorbid intellectual disability, known genetic or multisystemic disorders, inability to cooperate with an eye examination). Data were collected via caregiver-reported Social Communication Questionnaire (SCQ), clinician-rated Autism Behavior Checklist (ABC) and Childhood Autism Rating Scale (CARS) conducted by the researcher. All participants were referred for a comprehensive ophthalmological examination. Refractive errors (hyperopia, myopia, astigmatism) were measured using a handheld autorefractor (Welch Allyn Inc., Skaneateles Falls, New York, US) from approximately 0.9 meters. Amblyopia screening, strabismus testing using cover-uncover test, and red-green color blindness screening with Ishihara plates were performed. Cooperative participants underwent further orthoptic assessment, central fixation evaluation, and detailed anterior and posterior segment examination using slit-lamp biomicroscopy by pediatric ophthalmology specialists. Results: Ophthalmological problems were identified in 92 participants, while 41 had normal eye examination findings. Among those with ophthalmological problems, the most common was astigmatism, found in 60 cases (45.1%), followed by hyperopia in 55 cases (41.4%), strabismus in 31 (23.3%), myopia in 25 (18.8%), and amblyopia in 7 (5.3%). Delayed onset of unsupported walking was significantly higher in the group with visual findings. Comparison of neonatal and postnatal complications revealed that participants with such complications had a significantly higher rate of visual findings. In terms of SCQ subscales and total scores, the“restricted, repetitive, and stereotyped behaviors”subscale was significantly higher in those without any ophthalmological findings. Conclusion: The high prevalence of strabismus in the ASD group drew attention. This suggests the need for greater emphasis on ophthalmological evaluations in the multidisciplinary management of ASD. The finding that repetitive, stereotyped, and restricted behaviors were less pronounced in those with visual findings raises the possibility of sensory-modulated phenotypic variation in ASD. This highlights the need for future research to explore individualized intervention strategies. Further community-based studies with larger samples are necessary to generalize these results.