Total protez infeksiyonlarının özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of characteristics of prosthetic joint infections
- Tez No: 352720
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERAKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Eklem protezi infeksiyonları, etken bakteriler, antibiyotik duyarlılığı, Prosthetic joint infections, etiologic agents, antibiotic susceptibility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Erişkin (?18 yaş) hastalardaki total protez infeksiyonlarının özelliklerini ve bu hastalara ait ilgili klinik örneklerde üreyen patojenleri ve antibiyotik duyarlılıklarını incelemek ve benzer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Geriye dönük olarak tasarlanan bu çalışmada, 2005-2012 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı veya İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı polikliniklerinden birine başvuran ve bu anabilim dallarından en az birinde total protez infeksiyonu tanısıyla yatırılarak tedavi gören hastaların dosyaları ve bu hastalara ait klinik materyallerin mikrobiyolojik inceleme sonuçları tarandı. Ulaşılabilen hasta bilgileri, hastaya ait genel risk faktörleri, protez infeksiyonuyla ilgili sınıflamalar, semptomlar, fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları, mikrobiyolojik bulgular, tedavi ve klinik takip bilgileri hazırlanan izlem formuna kaydedildi. Bulgular ve Sonuç: Toplam 82 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 48 (%58.5)'i diz, 34 (%41.5)'ü kalça protezi infeksiyonu idi. Yaş ortalamaları 60.5 idi. Diz protez infeksiyonu olanlar arasında kadınlar (%83.3) fazlaydı. Diz ve kalça protez infeksiyonu olan hastaların en sık başvuru yakınması, sırasıyla diz (%100) ve kalça (%100) ağrısı olarak saptandı. En sık fizik muayene bulguları duyarlılık (%95.8 ve %93.1) ve hareket kısıtlılığı (%70.8 ve %64.7) olarak bulundu. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon (n=36) ve artroz (n=31) idi. Diz ve kalça protez infeksiyonu olan hastalarda sırasıyla CRP ortalama 56.9 ve 81.9 mg/lt, ESH ise ortalama 81.5 ve 75.0 mm/saat olarak saptandı. Erken infeksiyonu (n=29) olanlarda kültür pozitifliği %75.9 ve en sık etken Staphylococcus aureus (n=9); gecikmiş infeksiyonu (n=50) olanlarda ise kültür pozitifliği %68.0 ve en sık etken koagülaz-negatif stafilokoklar (KNS) (n=15) idi. Geç infeksiyonu olan (n=3) hastaların ikisinde yine KNS saptandı. 65 (%79.3) hastanın infekte protezi iki aşamalı revizyon artroplastisi planlanarak çıkarılmıştı. Bir hasta tıbbi tedaviyle şifa bulmuş ve infeksiyonu bir yıl içinde nüksetmemişti. Sekiz (%9.8) hasta kontrollere devam etmemişti. Sekiz (%9.8) hastanın tedavisi ise çalışma süresinin bitiminde henüz sona ermemişti. Bu hastaların takip ve tedavilerinin uzun ve meşakkatli olduğu, takip ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımın gerektiği sonucuna varılmıştır. En uygun tedavi yaklaşımının belirlenebilmesi için randomize kontrollü prospektif çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the characteristics of prosthetic joint infections in adult patients (?18 years) including causative agents with their susceptibilities and to compare the results to similar studies. Material and Methods: In this retrospective study, files and microbiological results of patients admitted and hospitalised between 2005 and 2012 with a diagnosis of prosthetic joint infection in the Departments of Ortopedics and Traumatology and/or Infectious Diseases and Clinical Microbiology in Istanbul Faculty of Medicine Istanbul University were screened. The patient information, general risk factors, the classification of prosthetic infection, presenting symptoms, physical, laboratory and microbiological findings, the therapy given, and the follow-up information were noted in the pre-formed questionnaire. Results and Conclusion: From 82 patients included, 48 (58.5%) had total knee prosthetic infection, 34 (41.5%) had total hip prosthetic infection. The average age was 60.2 years.The most common presenting symptom in hip and knee prosthesis infection was pain (100% in both groups). The most common finding were tenderness (95.8% vs. 93.1%), and limitation of movement (70.8% vs. 64.7%). The most common comorbidities were hypertension (n=36) and arthrosis (n=31). The average value of CRP in knee and hip infections was 56.9 vs. 81.9 mg/L, while ESR was 81.5 vs. 75.0 mm/hour. In the early infection group of 29 patients, the culture positivity was 75.9%, Staphylococcus aureus was the leading agent isolated (n=9). In the late infection group of 50 patients, the culture positivity was 68.0%, and coagulase-negative staphylococci (CoNS) was the leading agent (n=15). Two of the three patients of the late infection group had CoNS. In 65 (79.3%) patients, the infected prosthesis was removed by planning a two-stage revision arthroplasty. One patient fully recovered with medical therapy only, and in his first year control no recurrence was observed. Eight (9.8%) patients were out of outpatient clinic control. Eight (9.8%) patients were still continued their treatment during the study period. The management of prosthetic infections is troublesome and spreads over time. A multidisciplinary approach is crucial. It is obvious that the issue of clinical management needs bigger controlled prospective randomized series.