Melanom dışı deri kanserlerinde düzenleyici T lenfositlerinin rolünün immünhistokimyasal metodlarla incelenmesi
The role of regulatory T lymphocytes in non melanoma skin cancer detecting by immunohistochemical method
  1. Tez No: 360123
  2. Yazar: AYŞE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGÜR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Regulatuar T lenfositleri, CD4+, FoxP3, kutanöz dendritik hücreler, aktinik keratoz, skuamöz hücreli karsinom, bazal hücreli karsinom, Regulatory T lymphocyte, CD4+, Foxp3, cutaneous dendritic cells, actinic keratosis, squamous cell carcinoma, basal cell carcinoma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Timus kaynaklı olan ya da periferal olarak indüklenen Forkhead box p3+ (Foxp3+) düzenleyici T hücreleri (Treg) fonksiyonel olarak immünsüpresif etki yapan bir T lenfosit alt grubudur. Yapılmış çeşitli çalışmalarda Treg hücrelerinin kanser progresyonu ile yüksek derecede ilişkili olduğu bildirilmiştir. Dendritik hücreler (DH) kutanöz immün cevabı indükleyen antijen sunucu hücrelerdir. Bununla birlikte çalışmalarda dendritik hücrelerin Treg hücrelerini uyararak immünsüpresyona katkıda bulunduğu saptanmıştır. Çalışmamız premalign ve malign deri tümörlerinde Treg sıklığını ve dendritik hücre infiltrasyonunu değerlendirmek ve CD4+ Foxp3+ T hücrelerinin indükledikleri immünsupresyon ile deri kanserlerinin patogenez ve progresyonlarındaki muhtemel rollerini incelemeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya lokal etik kurul onayı alındıktan sonra Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivlerinde bulunan 32 bazal hücreli karsinoma (BHK), 32 skuamöz hücreli karsinoma (SHK) ve 44 aktinik keratoz (AK) olgusuna ait parafin bloklardan hazırlanan kesitler dahil edildi. Tüm örnekler standart immünhistokimyasal yöntemle S100, ikili immünhistokimyasal yöntemle CD4 ve Foxp3 için boyanarak değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (Anova) yöntemi ile değerlendirildi. Buna göre dendritik hücre infiltrasyonu AK grubunda BHK ve SHK grubuna göre anlamlı derecede düşük olarak saptandı. Treg hücreleri ise SHK grubunda AK grubuna göre anlamlı derecede yüksek olarak belirlendi. Treg varlığı açısından BHK grubunda anlamlı farklılık izlenmedi. Tartışma: Bu çalışma ile Treg hücrelerinin özellikle skuamöz tümörlerde tümör progresyonu ile ilişkili olduğu ve Treg hücre varlığının skuamöz tümörlerde prognozu kötü yönde etkilediği yönündeki çalışmaları destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Aynı zamanda dendritik hücre infiltrasyonunun da tümör progresyonu ile ilişkisinin olduğu düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
Aim: Timus derived or peripherally induced Forkhead box P3+ (Foxp3+) regulatory Tregs are a subgroup of T lymphocyte which have functionally immunosuppressive effects. Several previous studies suggested that Tregs are highly correlated with cancer progression. Dendritic cells (DC) are antigen presenting cells which induce cutaneous immune response. Moreover, some studies suggest that DC can contribute to immunosuppression via inducing Tregs. The aim of our study is to evaluate the density of Tregs and DCs infiltration in premalignant and malignant skin tumors and the potential role of immunosuppression induced by CD4+Foxp3+ Tregs in the pathogenesis and progression of skin tumors. Materials and Methods: With the approval of the local ethic committee, skin tissue samples cut out of 32 basal cell carcinoma (BCC), 32 squamous cell carcinoma (SCC) and 44 actinic keratosis (AK) blocks located in the archives of Kırıkkale University Faculty of Medicine (KÜTF) were included in the study. All the samples were stained by standard immunohistochemical method with S100 and by double staining immunohistochemically with CD4 and Foxp3 therefore all the samples were evaluated. Results: Obtained data were evaluated by one-way analysis of variance (ANOVA) method. According to this, the prevalence of DC infiltration was significantly lower in AK groups than in BCC and SCC groups. Treg cells were significantly higher in SCC groups than in AK groups. No significant difference was observed in BCC groups for Treg cells. Conclusion: In this study, the results indicate that Treg cells are especially correlated with squamous tumor progression and this is in agreement with previous findingswhich suggest that increased Tregs affect the prognosis adversely in squamous tumors. Meanwhile, we also think DC infiltration is also associated with tumor progression