Samsun yöresi'ndeki sivrisinek türlerinin taşıdıkları mikroorganizmaların araştırılması
The study of microorganisms transmitted by the species of mosquitoes in Samsun region
- Tez No: 352786
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Mekanik Vektör, Mikroorganizma, Mosquito, Samsun, Türkiye, Bacteria, Mechanic Vector, Microorganism, Mosquito, Samsun, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Sivrisinekler (Mosquites) günümüzde önemli bir sorun olan birçok paraziter hastalığın kaynağıdırlar. Neden olduğu hastalıklar, çocuklar, hamile kadınlar, yaşlı insanlar ve immün yetmezliği olanlarda ölüme neden olmaktadırlar. Mekanik vektör olarak; bazı viral ve paraziter etkenlere ek olarak başta Staphylococcus' lar olmak üzere birçok patojen bakterileri de taşımaktadırlar. Çalışmada Samsun yöresinde bulunan sivrisinek türlerinin taşıdıkları mikroorganizmaları belirlemek, mekanik vektör olarak olası patojenleri izole etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Örnekler Samsun merkezi ve kırsal bölgelerinde belirlenen yerlere sivrisineklerin aktif olduğu dönemlerde gidilerek sahadan toplanmıştır. Toplanan sivrisineklerin önce cins ve tür bazında ayrımı yapılmıştır. Daha sonra izole edilen bakteriler konvansiyonel ve API yöntemleri ile tür düzeyinde tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmada sivrisineklerin mekanik vektör olarak birçok mikroorganizmayı taşıdıkları belirlenmiştir. Mikroorganizmalardan bir kısmının tür düzeyinde ayrımı yapılamamış, ancak cins düzeyinde tiplendirilebilmişlerdir. Sineklerde saptanan bakteriyel ajanlardan özellikle Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptobacillus moniliformis insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek patojenlerdir. Sonuç: Sivrisinekler ülkemizde yaygın olarak bulunan artropodlardır. Taşıdıkları mikroorganizmalar içerisinde insan sağlığını ciddi tehdit eden patojenler bulunmaktadır. Bu nedenle bu artropodlarla mücadele etmenin ve onlardan korunmanın önemli olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, Mosquitoes are one of the most important cause of many parasitic infections. For children, pregnant women, old people, and immunodeficient people, They can be a cause of death. As a mechanical vector, in addition to some viral and parasitic infections, They transmit some pathogenic bacteria too, especially staphylococci. The aim of the study is to identify the microorganisms carried by the mosquitoes in Samsun region, and to isolate the pathogens carried by the mechanical vector. Material and Method: In this study, it is aimed to determine the microorganisms in the mosquito species in Samsun area and to isolate the pathogens which they transmit as a mechanic vector. Findings: In the study, it was found that mosquitoes transmits number of microorganisms as a mechanical vector. These microorganisms are classified in genus not species. In the isolation of microorganisms from mosquitoes especially Pseudomonas aeruginosa, Staphylocoocus aureus, Staphylococcus epidermiditis, Streptococcus moniliformis were determined. These microorganisms are generally located to derma or sometimes caused the systemic infections. Until now, there is no study about the role of the mosquitoes as a mechanic vector in our country. For that reason, our data is important for our country and the area. The microorganisms transferred in humans by mosquitoes may cause fatal infections. Conclusion: In our country and especially in our region, mosquitoes are the most commonly found arthropods. The microorganisms they are carrying are found to be serious threatening pathogens to human health. In the consideration of these the importance of the defence and the prevention against these arthropods is revealed.