Spor yapan ve yapmayan Üniversite öğrencilerinde uyku ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of sleep quality and quality of life in University students who make sports and who do not
- Tez No: 352785
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: NSP, PUKİ, Spor, Uyku Kalitesi, Üniversite öğrencisi, Yaşam Kalitesi, NHP, PSQI, Quality of life, Sleep Quality, Sports, University Students
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin uyku ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesidir. Materyal ve Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde farklı fakülte ve yüksekokullarda okuyan 378 öğrenciye yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin fiziksel ve sosyolojik özelliklerine ilişkin bilgilerini sorgulayan araştırmacı tarafından geliştirmiş kişisel bilgi formu, uyku kalitesini değerlendirmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde ise Nottingham Sağlık Profili (NSP) kullanılmıştır. Bulgular: Spor yapanlar ile spor yapmayanlar arasında PUKİ değerine göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Spor yapanların NSP toplam değerleri ile NSP alt parametrelerinden enerji seviyesi, emosyonel reaksiyon ve fiziksel aktivite değerleri spor yapmayanlara göre anlamlı derecede düşüktür. Sonuç: Spor yapan üniversite öğrencilerinin spor yapmayanlara göre uyku kaliteleri arasında bir fark olmadığı ancak yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Üniversiteye başlayan genç yetişkinler için üniversite deneyimleri, yaptıkları seçimlere bağlı olarak, gelecekleri ile ilgili sağlıkla (veya hastalıkla) ilişkili bir yaşam tarzı oluşmasına katkıda bulunur. Üniversite öğrencilerinin yaşam kalite düzeylerinin istenilen düzeylere ulaşması için tüm öğrencilerin sportif faaliyetlere katılması teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate sleep quality and quality of life levels in university students who make sports and who do not. Material and Method: Face to face interview technique was applied to 378 students from different faculties and colleges of Ondokuz Mayıs University. Data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 20. Personel information form devoloped by researchers is used to have information on physical and sociological characteristics of the students, Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) is used for investigating sleep quality and Nottingham Health Profile (NHP) is used for investigating quality of life. Results: There is no significent difference on PSQI scores between sports and non-sports students. Total NHP scores and scores of subparameters of NHP; energy level, emotional reactions and physical mobility was significently low in students who makes sports. Conclusion: There was not any difference on sleep quality but quality of life is good on students who make sports. Young adults beginning college are entering a world of new experiences and choices. Based on the choices they make, their college experience can contribute to a health- or disease- promoting lifestyle and ultimately relate to their quality of life. To reach the desired level of life quality on university students, all students should be encouraged to engage in sports.