Sıçanda yüksek yağlı diyetle oluşturulan obezite modelinde indol-3-karbinol ve timokinon?un testis üzerindeki etkilerinin stereolojik yöntemlerle araştırılması
Investigation of the effects of thymoquinone and indole-3-carbinol using the stereological methods in high-fat diet-induced obesity model on rat testis
  1. Tez No: 352798
  2. Yazar: NUR HANDE TÜFEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED EYÜP ALTUNKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, İndol-3-Karbinol, İnfertilite, Obezite, Oksidatif Stres, Sıçan, Stereoloji, Testis, Timokinon, Antioxidant, Indole-3-carbinol, Infertility, Obesity, Oxidative stress, Rat, Stereology, Testis, Thymoquinone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmada, obezite modeli oluşturulan sıçanlarda indol-3-karbinol ve timokinon?un testis üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu amaçla 36 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan 6 gruba ayrıldı. Obezite modeli oluşturulacak obez kontrol (OK), obez timokinon (OT) ve obez indol (Oİ) grupları %40 yağ içeren özel bir diyetle, non-obez kontrol (NK), non-obez timokinon (NT) ve non-obez indol (Nİ) grupları ise standart yem ile 9 hafta boyunca beslendi. Ardından NT, OT, Nİ, Oİ gruplarına timokinon ve indol-3-karbinol intraperitoneal olarak uygulandı. Deney sonrasında testislerde histolojik, stereolojik, biyokimyasal analizler ve sperm morfolojisi değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: OK grubundaki kilo artışı, NK grubuna göre oldukça fazlaydı. NT ve OT grubundaki sıçanların ortalama ağırlıklarının NK ve OK grubuna; Oİ grubunda da OK grubuna kıyasla önemli ölçüde azaldığı görüldü. Katalaz (CAT) aktivitesi bakımından deney grupları arasında fark bulunamadı. OK, OT ve Oİ gruplarındaki miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesinin, NK grubuna göre arttığı görüldü. NK ve OK gruplarındaki spermatogonyum sayısında farklılık yoktu fakat Nİ grubunda attığı görüldü. OK grubundaki spermatosit sayısı NK grubuna göre azalmıştı. NT ve Nİ gruplarında ise spermatosit ve spermatid sayısında önemli artışlar görüldü. Histolojik değerlendirmede OK grubunda ağır hasar saptandı. OT ve Oİ gruplarında bu hasarların önemli ölçüde azaldığı, germ hücre sayısının arttığı görüldü. İmmünohistokimyasal değerlendirmede NT ve Nİ gruplarındaki Leydig hücrelerinin; OT ve Oİ gruplarında ise Sertoli hücrelerinin sitoplazmalarında LH reseptörleri açısından güçlü pozitif boyanma görüldü. TUNEL değerlendirmesinde OK grubunda spermatogonyumlardaki apoptoz dikkat çekiciydi. OT ve Oİ grubunda ise apoptotik hücre sayısında azalma olduğu görüldü. OK grubunda azalan sperm sayısını takiben baş, boyun ve kuyruk anomalileri oldukça fazlaydı. Timokinon ve indol-3-karbinol tedavisiyle sperm sayısının arttığı ve anomalilerin önemli ölçüde düzeldiği görüldü. Sonuç: Timokinon ve indol-3-karbinol?ün obezitenin sıçanlarda yol açtığı birçok olumsuz etkiyi düzelttiği görüldü. Antioksidan içerikli bitkilerin tüketiminin artmasıyla obezite ve infertilite başta olmak üzere birçok hastalığın önüne geçilebileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of indole-3-carbinol and thymoquinone on rat testis induced obesity model. Material and Method: On this purpose 36 male rats which were Wistar albino kind, separated 6 groups. Obese control (OC), obese thymoquinone (OT) and obese indol (OI) groups taken form obesity were fed with a special diet contained 40% fat, however non-obese control (NC), non-obese thymoquinone (NT) and non-obese indol (NI) groups fed with standart feed during the 9 weeks. Then thymoquinone and indole-3-carbinol were applied being intraperitoneal. After the experiment, histologic, stereologic and biochemical analyses and sperm morphology evaluations were done. Results: The weight increase in OC group was rather more compared with NC group. The average weights of rats in NT and OT groups reduced significantly compared with NC and OC groups; however, in OI group compared with OC group. There was no significant difference in catalase (CAT) activity between experimental groups. The myeloperoxidase (MPO) activity in OC, OT and OI groups increased compared with NC group. The spermatogonia number wasn?t different between NC and OC groups but it was increased in NI group. The spermatogonia number in OC group was reduced compared with NC group. The number of spermatocyte and spermatid in NT and NI groups could be seen significant increases. In histological evaluation, there was heavy damage in OC group. This heavy damage reduced significantly in OT and OI groups but the increases of germ cell number was observed. In immunohistochemical evaluation, Leydig cell cytoplasms in NT and NI groups; Sertoli cell cytoplasms in OT and OI groups showed strong positive immunostaining connected LH receptors. In TUNEL evaluation, the apoptotic activity in spermatogonia of OC group was notable. It was seen that the number of apoptotic cell in OT and OI groups were reduced. Following the number of sperm reduced, anomalies in head, neck and tail were determined rather more in OC group. It was observed that the number of sperm increased and the anomalies get better significantly using thymoquinone and indole-3-carbinol treatment. Conclusion: It could be seen that thymoquinone and indole-3-carbinol can treat many negative effects caused by obesity on rats. We consider that increase of consumption of plants contain antioxidants will be effective to avoid and prevent many diseases like obesity and infertility.